Schimbările de temperatură ne lasă descoperiţi în faţa viruşilor gripali

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

bird-in-snow-1-1368978-1278x1122

Modificarea temperaturilor exterioare la intervale relativ scurte prin trecerea de la frig accentuat la valori pozitive dereglează echilibrul natural al sistemului de apărare individual expunându-ne în mod agresiv acţiunilor viruşilor. Creşterea numărului de viroze şi pneumonii din această perioadă impune luarea unor măsuri minime de autoapărare: „În primul rând, trebuie să ne îmbrăcăm adecvat temperaturii de afară, nu prea înfofoliți când e mai cald afară, nici prea lejer când e mai rece. O alimentație bogată în vitamine, un aport caloric în funcție de activitatea fiecărei persoane”, ne sfătuiesc medicii de familie. De asemenea se recomandă alimentaţia bogată în vitamine şi minerale, respectarea regulilor de igienă personală, aerisirea frecventă a încăperilor, precum și evitarea aglomerărilor şi a contactului cu persoanele bolnave. Potrivit acestora, în caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele indicații: izolarea la domiciliu, anunţarea imediată a medicului de familie și evitarea automedicaţiei.

DSP Cluj ne atrage atenţia că persoanele în vârstă și copiii sunt cei mai expuși la aceste îmbolnăviri deoarece sistemul lor imunitar este mai fragil. În cazul virozelor respiratorii simptomele moderate sunt: strănutul, tusea, lăcrimarea, durerea de gât, febră moderată, durerea de cap.
Gripă se manifestă prin simptome mai severe: frisoane, febră 39-40 grade, dureri de cap, ruse seacă rebelă, rinită, stare generală alterată.
Virozele respiratorii nu răspund la tratament cu antibiotic. Administrarea nejustificată de antibiotice nu face altceva decât să creeze în timp rezistentă la acest tip de medicamente, iar dacă ulterior organismul se confruntă cu suprainfecţii bacteriene, antibioticele nu își mai ating scopul.
Recomandările generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor:
-păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea frecvență a mâinilor
-evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoane bolnave
-evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor simptome de gripă
-izolarea bolnavului de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită, adică 24-26 grade Celsius)
-utilizarea batistelor igienice personale în caz de tuse sau strănut
-menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în colectivități.
În ceea ce privește vaccinarea antigripală, această protejează persoană vaccinată numai față de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, NU față de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au o evoluție mai ușoară.
Totuși, vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârstă de 1 an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția acestuia este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin