Biserica din Mănăștur, bastion de spiritualitate românească

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Duminică, 12 septembrie ora 18.30, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” de pe strada Govora nr. 19din Mănăștur, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul resfințirii ei, va fi prezentat scurt metrajul documentar intitulat „Biserica din Mănăștur, bastion de spiritualitate românească”.

Filmul se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate resfințirii bisericii, eveniment care va avea loc în data de 26 septembrie.

Realizarea acestui scurt metraj a fost posibilă datorită sprijinului financiar al domnului Ghiocel Chirvăsuță – un mare filantrop și un bun prieten din tinerețe –, mănășturean și el.

Iată ce spune realizatorul acestui documentar, scriitorul Ioan Ciorca:

”Am gândit acest film ca fiind o simbioză între trei elemente:

  • Primul, îl reprezintă biserica, în calitatea ei de simbol, de „far călăuzitor” prin stihiile vremii, menită să mențină aprinsă flacăra speranței și să adune în jurul ei „armata” enoriașilor – condusă de „Preoți cu crucea-n frunte / Căci oastea e creștină” –, canalizând-o în lupta pentru „normalitate”, pentru un viitor mai bun, guvernat de Legile lui Dumnezeu.
  • Cel de-al doilea element este cimitirul „născut” în jurul bisericii, ca spațiu ce transcede toate rivalitățile, aducându-i pe toți – indiferent de poziția socială pe care au avut-o în materialitatea lumii –, la același numitor, într-o frăție eternă generată de reîntoarcerea în liniștea tămăduitoare a țărânei din care am fost luați.
  • Al treilea element al simbiozei este „Învierea” – adică împlinirea promisiunii făcute de Cel care a zdrobit moartea „cu moartea pe moarte călcând” –, pe care o așteaptă toți cei care s-au mutat „la cele veșnice”, aducând cu ea, pentru fiecare, „hotărârile Justiției Divine”, de sub incidența căreia nimeni nu se poate sustrage.

Această viziune a fost acoperită cu imagini de către prietenul meu, cineastul Marian Oprea, de la Turda.

Am dedicat acest filmul preotului paroh Protopop al bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Dan Hognogi, pentru strădania sa, întru propășirea spirituală a neamului nostru”.

Prezentarea, la care vor participa istorici și oameni de cultură, va fi însoțită de o expoziție de fotografii ale vechiului Mănăștur.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin