Top City Card – noul ghid turistic de pe telefonul mobil

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

În primăvara anului 2014, se lansa la Cluj proiectul City Card – un card de reduceri şi gratuităţi, adresat tuturor clujenilor şi turiştilor dornici să descopere locuri deosebite în oraş. Proiectul a atras mult interes şi a avut o creştere neaşteptat de bună, astfel că în vara anului 2015, iniţiatorii ajung să-l dezvolte la nivel naţional, ca urmare a colaborării stabilite cu Banca Comercială Română.

Ideea cardurilor este să descopere şi să recomande obiective turistice şi culturale din România, oferind discount-uri, chiar şi gratuităţi utilizatorilor, astfel încurajându-i pe oameni să exploreze locurile.
Proiectul Top City Card este prezent în Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu şi Braşov, urmând ca în 2016 să ajungă în toate oraşele mari şi mijlocii din ţară.

Cum ar fi ca în timp ce călătorim, telefonul nostru mobil să ne anunţe printr-un mesaj text sau audio că ne aflăm la câţiva metri de un important obiectiv turistic şi să ne ofere detalii despre el? Sau să ne sugereze că ne aflăm la o distanţă foarte mică de cel mai bun restaurant din oraş, la care avem şi o reducere consistentă în baza cardului. Sau pur şi simplu să ne spună povestea locurilor pe care le vizităm.
O astfel de aplicaţie mobilă a fost lansată în luna martie 2016 şi se adresează posesorilor de carduri BCR City Card şi Top City Card.  Aceasta poate fi descărcată gratuit, activarea fiind posibilă cu ajutorul numărului de card.

Top City Card se folosește de o tehnologie inovativă, care schimbă modul de ,,comunicare” al obiectivelor turistice cu aparatele mobile ale utilizatorilor. Dispozitivele amplasate în obiectivele cultural – turistice, și nu numai, comunică în mod direct cu aplicația instalată pe aparatele mobile ale utilizatorilor, prin intermediul Bluetooth. Astfel, nu e necesară nici conexiunea la internet, nici curentul electric, pentru a putea afla informații și lucruri interesante despre locurile pe care le vizităm.

 

Aplicația pentru dispozitivele mobile poate fi descărcată din Apple Store sau Google Play.

La dezvoltarea și implementarea serviciului au colaborat Banca Comercială Română și Asociația Clujul Văzut Altfel. Aplicaţia mobilă poate fi folosită ca o hartă sau ghid turistic interactiv, ce face legătură prin recomandări între parteneri culturali şi comerciali, îndeplinind două funcții de bază: o funcție de recomandare a partenerilor din fiecare oraș în care proiectul funcționează și o funcție de ghid turistic. Iată cum este descrisă funcţionarea aplicaţiei de către dezvoltatorii ei:

Funcția de recomandare parteneri – prin doar câteva clickuri, găsești rapid și ușor partenerii recomandați din fiecare oraș, în care proiectul este dezvoltat:

  • selectezi orașul care te interesează
  • rezultatele pot fi afișate fie ca listă, fie pe hartă (cu afișarea celor mai apropiate oferte de locul în care te afli).
  • există funcția de navigare încorporată în aplicație – vei putea primi indicații de navigare pentru a ajunge într-un loc selectat de tine.
  • detaliile unei locații partenere includ un slider cu fotografii reprezentative, datele de contact, tipul de discount oferit de partener.

Odată ajuns într-o locație parteneră, vei fi întâmpinat cu un mesaj de bun venit, care va include și tipul de discount de care poți beneficia cu ajutorul BCR City Card sau Top City Card.

Funcția de ghid turistic – în momentul în care ajungi la un obiectiv turistic inclus în proiect, fie că e un muzeu, o grădină botanică sau poate chiar un parc național, poți fi îndrumat și informat prin intermediul aplicației, așa cum un ghid turistic ar face-o.

Acest lucru facilitează o experiență mai completă a utilizatorilor, vizitele devenind mai atractive şi mai accesibile. În momentul de faţă, vizitând Muzeul de Artă din Cluj putem beneficia de serviciul de ghid turistic oferit de noua aplicaţie şi de o reducere de tip două bilete la preţ de unul pentru intrare.

,,Implementarea acestui proiect la noi în muzeu reprezintă o ocazie deosebită de valorificare a patrimoniului muzeal. Această interfață interactivă pune publicul în legătură cu unele dintre cele mai valoroase opere ale artei moderne din România”, susţine Dan Breaz – muzeograf la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

topcitycard_02“Ne dorim să transformăm utilizatorii aplicației din simpli trecători, care parcurg în grabă o zonă cu potențial turistic şi care, poate, admiră pe fereastra mașinii ruinele unei cetăți, în potențiali turiști. Să îi determinăm să se oprească, fie și pentru câteva minute, și să afle povestea acestor locuri deosebite pe care le promovăm prin intermediul proiectului. Un muzeu, o rezervație naturală sau ruinele unei cetăți pot ascunde povești frumoase care, datorită acestei tehnologii încorporate în aplicația Top City Card, devin mai accesibile oamenilor”, a declarat Attila Kiraly – Președinte Asociația „Clujul Văzut Altfel“.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin