Se re-deschide turismul european

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

În contextul în care Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale spațiului Schengen și statelor asociate spațiului Schengen să elimine controalele la frontierele interne până la 15 iunie 2020, iar în ceea ce privește călătoriile externe UE, prelungirea restricțiilor până la 30 iunie 2020, a fost lansată platforma web dedicată sprijinirii reluării în siguranță a călătoriilor și a turismului în întreaga Europă.

Scopul platformei este de a te ajuta să îți planifici vacanțele de vară și deplasările pe termen mai lung, ținând cont de riscurile persistente legate de coronavirus.

Astfel, Comisia Europeană a lansat o platformă web intitulată „Re-open EU”, accesibilă la adresa https://reopen.europa.eu/ro,  dedicată sprijinirii reluării în siguranță a călătoriilor și a turismului în întreaga Europă. Aceasta furnizează informații în timp real privind frontierele și disponibilitatea mijloacelor de transport și a serviciilor de turism din statele membre. „Re-open EU” va conține și informații practice furnizate de statele membre cu privire la restricțiile de călătorie, la măsurile de protecție a sănătății publice și de siguranță, cum ar fi distanțarea fizică sau purtatul măștilor, precum și alte informații utile precum ofertele turistice din fiecare țară și din UE. Astfel, vom fi în măsură să ne planificăm vacanțele de vară și deplasările pe termen mai lung ținând cont de riscurile persistente legate de coronavirus.

În acest sens, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a remarcat: „După săptămâni întregi de izolare, granițele interne ale UE încep să se redeschidă. Site-ul «Re-open EU» pe care îl lansăm va facilita accesul călătorilor la o serie de informații practice, care le vor permite să-și facă încrezători planurile de vacanță și să se deplaseze în siguranță. «Re-open EU» se adresează în egală măsură proprietarilor de restaurante și de hoteluri mici, precum și localităților din întreaga Europă, permițându-le să se inspire din soluțiile inovatoare dezvoltate de alții.

Platforma face parte din pachetul Comisiei privind turismul și transporturile din 13 mai 2020, lansat pentru a restabili încrederea călătorilor din UE și pentru a sprijini reluarea turismului european în condiții de siguranță și cu respectarea măsurilor de precauție sanitare necesare. Noua platformă, care vine și cu o versiune de mobil (aplicație web), reprezintă un reper esențial al călătorilor aflați în UE, deoarece centralizează informații actualizate provenite de la Comisie și de la statele membre. Prin intermediul unei hărți interactive, ea le va permite cetățenilor să vadă informații specifice fiecărei țări, să afle cum evoluează situația și să consulte recomandările de călătorie pentru fiecare stat membru. Va fi ușor accesibilă prin aplicație sau prin site web, urmând să fie disponibilă în cele 24 de limbi oficiale ale UE.

La 11 iunie 2020, Comisia și-a prezentat recomandările privind ridicarea parțială și progresivă a restricțiilor de călătorie în UE după data de 30 iunie și a invitat statele membre să elimine restricțiile privind libera circulație și controalele la frontierele interne până la 15 iunie, având în vedere îmbunătățirea situației sanitare din UE și implementarea de către statele membre a distanțării fizice și a altor măsuri sanitare.

Prin intermediul „Re-open EU”, Comisia oferă și informații relevante cu privire la ofertele turistice din diferite state membre, inclusiv la acțiunile UE precum capitalele europene ale turismului inteligent, destinațiile europene de excelență (EDEN) și capitalele europene ale culturii.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin