Ziua de sâmbătă, 18 mai 2019, a reunit la poarta Bisericii Calvaria peste 30 de participanţi nerăbdători să afle cât mai multe informaţii despre cartierul prin care îi poartă paşii zi de zi. De aici a început primul tur ghidat din 2019 desfăşurat în cadrul proiectului „Trăiește orașul! Platforma de cunoaștere, explorare şi reflecție urbană”. S-a încercat astfel regăsirea „Cartierului din Oraş” printr-o incursiune în istoria locurilor şi prin poveştile locuitorilor.
Conduşi de profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici (Bogo) şi îndrumaţi de membrii Grupului de iniţiativă din Mănăştur, Marcela şi Mihai, participanţii la turul ghidat s-au bucurat de o incursiune prin vremea voievodului Gelu, trecând prin Evul Mediu, prin perioada istoriei moderne şi prin confruntările directe dintre mănăştureni şi autorităţi, până la construcţia blocurilor din Mănăştur şi a ultimelor construcţii reprezentative: Institutul de Ştiintele Vieţii, mall-ul de pe Calea Mănăştur sau Stadionul Cluj Arena şi Sala Polivalentă.
Fiind un tur participativ, fiecare dintre cei prezenţi a fost invitat să noteze pe harta primită de la organizatori impresiile punctuale şi generale pentru a contribui astfel la realizarea unui ghid util pentru cei care doresc să parcurgă oraşul la pas printre poveştile şi experienţele sale.
„Tururile “Trăiește orașul” sunt concepute pentru a arăta noilor și vechilor locuitori ai orașului (dar și celor în trecere) părți pe care doar localnicii le cunosc și le trăiesc și a-i aduce aduce împreună, în a crea conexiuni și punți între diferite comunități. Prezentăm istorii personale și colective recente ale actorilor urbani activi care vin din diverse arii cum ar fi cultură, planificare urbană, activism, spații verzi – grădinărit, antreprenoriat sau pur și simplu cetățeni care contribuie la Clujul de azi”, după cum afirma Lala Panait, facilitator în cadrul proiectului.
Participanţii de toate vârstele, unii chiar locuitori ai Mănăşturului dinaintea construirii primelor blocuri, alţii aduşi de „soartă” în acest cartier, s-au bucurat să afle lucruri noi sau să-şi confirme / infirme „legendele urbane” legate de istoria şi de oamenii locurilor.
Plin de umor, profesorul Bogosavlievici i-a purtat cu atenţie prin povestea încă nescrisă a acestor locuri, aducând la lumină fapte ce au marcat un trecut încărcat de confruntări, atât între vechiul Mănăştur şi cetatea Clujului, cât şi între mănăştureni şi autorităţile vremii după lipirea localităţii la oraş.
Locul unde s-a scris celebra lozincă „Până aici democraţia, de aici încolo Mănăştur”, o formulă de protest faţă de instalarea cu forţa a democraţiei socialiste sovietică, ultima casă cu acoperiş de şindrilă, clădirea vămii, casa cu horn răsucit, bisericile şi mănăstirile Mănăşturului, primele şcoli din oraş, grădiniţele sau ştrandurile, parcurile şi oamenii care le-au transformat, toate au fost rând pe rând aduse cu har în faţa participanţilor la tur.
Astfel, acest tur şi-a atins obiectivul, descoperind participanţilor noi elemente care să le întărească apartenenţa la acest spaţiu încărcat de istorie, creat de oameni cu viziune şi care, dincolo de interesul economic imediat, au ştiu să ofere comunităţii şanse pentru educare şi dezvoltare.
O galerie cu fotografiile realizate în cadrul acestui tur poate fi parcursă pe pagina de facebook Traiește Orașul – Tur ghidat prin poveștile Clujului.