Festivalul “Traista cu poveşti” – 25-30 iulie 2022

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Festivalul “Traista cu poveşti”, organizat de Asociaţia Firul Ariadnei în parteneriat cu Fundația Părinți din România vă propune o săptămână de activităţi diverse. Beneficiind de sprijinul centrelor culturale din Cluj Napoca: Biblioteca Județeană “Octavian Goga”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cinema Dacia – Centrul de Cultură Urbană și Turnul Croitorilor, ediția din acest an își propune să familiarizeze comunitatea ucraineană din Cluj-Napoca, Gilău și Florești cu punctele de atracție culturală din zona.

Pe lângă posibilitatea de a studia sau de a lucra, nou sosiții într-o comunitate au nevoie și de locuri sigure și confortabile unde să-și petreacă timpul, să creeze sau să se scufunde în artă, unul dintre cele mai bune remedii pentru suflet. Inițiativele de acest gen au scopul de a-i face pe ucraineni să se simtă bine-veniți, în siguranță și cât mai relaxați posibil în nouă lor comunitate-gazdă.

Detalii despre desfăşurarea acestui festival am obţinut de la Cristina Grigore, reprezentant al Fundaţiei Părinţi din România: „Trebuie să mărturisesc că este o mare bucurie să organizăm o săptămână Festivalul Traistă cu Povești.

Artă de a povești și a ne conecta unii cu ceilalți datează din timpuri imemoriale. De la începutul umanității.

La ediția din anul acesta, mixam culturi, povești, tradiții și ne întâlnim cu eroi de poveste sau lumea lui Disney, fiind o ediție cu participare interculturală: români, maghiari, sârbi, ucraineni. Este o modalitate excelentă, pentru copii mai ales, să petreacă o săptămână de vacanță cu aventuri, teatru, teatru de păpuși, storytelling, bandă desenată, pictură pe față, eroi din povești și o lansare de carte.

Festivalul Traista cu povești este cel mai potrivit loc pentru  lansarea de sâmbătă, 30 iulie, ora 10.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a ultimei cărți pentru copii semnată de scriitorul Radu Țuculescu -Uimitoarele peripeții ale liliacului Vico în Mirabelia, apărută la Editura Polirom.

În plus, de luni până joi (25-28 iulie) între orele 11.00-13.00 va avea loc la atelierul de teatru –  împreună cu Alexandru Jurcan, la Cinema Mărăști – un partener și prieten de lungă durată al nostru, care mereu ne-a primit cu multă bucurie. Copiii cu vârstă 6-16 ani sunt bineveniți.

Teatrul de Păpuși este nelipsit anul acesta și,  împreună cu Dana Bontidean, ne vom bucură de două spectacole foarte apreciate de copii: ”Scufița roșie” și ”Punguța cu doi bani”. (Vineri 29 iulie și sâmbătă 30 iulie, ambele la Muzeul Etnografic al Transilvaniei)

Mereu ne-a plăcut să implicăm copiii în toate acțiunile noastre. Aşa că sâmbătă cei mici sunt aşteptaţi la un spectacol „One woman show” – teatru de păpuși, interactiv, cu piesă ”Strutki își caută căsuța”, cu Bianca Hoza, de la grupa de marionete și animație de la Palatul Copiilor Cluj, cerc condus de Prof. Andrea Mărculescu.

Sufletul Festivalului Traistă cu povești sunt doi oameni foarte dragi mie, de care mă leagă o prietenie de peste 12 ani. Gabi Barbu și Adrian Barbu.  Adi Barbu este unul dintre cei mai talentați desenatori pe care îi cunosc și mă bucur de fiecare dată când face ateliere de desen/bandă desenată cu copiii.

Mulțumiri Speciale:

Diverta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj – Filiala „Traian Brad”, Asociația Firul Ariadnei, Cinema Mărăşti și d-nului Soli Ureche și bunilor noștri prieteni Mihai Armanca și Marcela Armanca de la Buletin de Mănăştur.

Mulțumesc cu mare recunoștință Fundația Comunitară Cluj – în special Gabi Todoran și Marian Dobre care au făcut posibilă finanțare proiectului și Oxfam Uk, precum și Guvernului Marii Britanii care ne-au asigurat resursele necesare”.

Proiect finanțat prin Oxfam – „Integration Program for Refugees”, înființat cu sprijinul Marii Britanii și a guvernului britanic, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR – FFCR, implementat la nivel local de Peditel 1791. Sfat medical pediatric  prin telefon, non stop prin Fundația Părinți din România alături de Fundația Comunitară Cluj

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin