PREZENTARE: Inițiativa La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur a început în 2012 când, ca membri ai asociației Colectiv A, am început să facem cercetări în zona La Terenuri, propunând apoi diverse moduri de activare a zonei, pe baza doleanțelor cetățenilor de aici.
Prin proiectul european Landscape Choreography (cu parteneri din Italia și Germania), am inițiat moduri prin care cetățenii pot fi implicați în a-şi exprima nevoile față de cea mai mare zonă verde a cartierului.
De atunci, an de an, inițiativa s-a lărgit și am inclus tot mai mulți locuitori din zonă, construind împreună o scenă de cartier, o grădină, mobilier temporar, am reparat mobilierul distrus de lângă pădure, am creat numeroase metode de a ecologiza constant zona.
Am co-produs cu locuitorii numeroase evenimente culturale și sociale în zonă, pentru a da voce culturii locale din cartier, de orice vârstă. Astfel am propus Primăriei Cluj să organizăm Zilele Mănășturului în cadrul Zilelor Clujului și iată că am ajuns în 2017 la a 5-a ediție. S-au organizat aici și Ziua Om-Animal, Seri de Vară Clujene, proiecții de filme, spectacole de dans, ateliere pentru copii și tineri, dezbateri, consultări și alte activități generate împreună cu cetățenii din cartier.
În timp, membrii Colectiv A au devenit facilitatori în comunitățile de aici, creând de multe ori punți de comunicare între cetățeni și autorități, deseori transmițând mesajul comunităților de aici în multe direcții, depășind granițele locale sau naționale, spunând povestea cartierului și a zonei noastre partenerilor și colegilor din București, Moldova, Germania, Franța, Portugalia, Anglia, Ucraina, Ungaria, Cehia, chiar şi în Siberia. Am dorit să se cunoască faptul că nevoile locuitorilor din cartiere sunt similare între ele și că autoritățile ar trebui să fie mai atente la vocile considerate încă “periferice”.
Începând de anul trecut ne-am bucurat să aflăm că s-a născut și un ONG al părinților de aici, Asociația Firul Ariadnei, cu care inițiativa noastră a propus diferite tipuri de activări comunitare pentru Cinema Dacia.
De mai bine de jumătate de an s-a coagulat Grupul de inițiativă pentru Cinema Dacia şi pentru cartierul Mănăștur, grup care a propus Primăriei Cluj “Strategia pentru Cinema Dacia – Centru Comunitar”. S-a dorit atragerea atenției asupra alternativelor de petrecere a timpului liber, cât și asupra necesităţii unui spațiu comunitar real, care să propună mănășturenilor, dar și clujenilor, activități educative, culturale, de stimulare a cetățeniei active. Pe lângă acest grup, alături de noi în ultimii ani i-am avut și pe liceenii cartierului, tineri dornici de implicare, în căutarea unor modalităţi de exprimare liberă şi de noi ocazii pentru a-și promova talentele pe scena cartierului. În primăvara lui 2017 am fost bucuroși să câștigăm Premiul pentru Participare publică la Gala Premiilor Participării publice din România.
Cei care formăm această iniţiativă activăm în diverse domenii şi acoperim o plajă largă de vârstă. Remarcăm câteva nume implicate activ:
Lala Panait – antropolog urban, facilitator comunitar și coordonator inițiativă.
Gabi Barbu – manager și profesor psiho-pedagog,
Ariadna Achim – profesor psiho‑pedagog,
Andreia Stratulat – designer,
Marcela Armanca – manager, coordonator proiecte editoriale,
Mihai Armanca – jurnalist,
Csilla Arnăutu – părinte și cetățean activ,
Adrian Barbu – ilustrator,
Raluca Mărginaș – trainer educație non-formală,
Anca Chiș – traducător freelance, studentă la Fac. de Sociologie,
Radu Gaciu – designer,
Dorel Gnatiuc – designer și video artist,
Mircea Olaru-Zăinescu – pensionar, activist comunitar,
Lucian Rad – actor, manager cultural,
Andreea Pasca, Bianca Mureșan, Paula Ciuncanu, Gabriel Tudor, Spiro Kocs – studenți la Facultatea de Arhitectură,
Bogdan, Alexandra, Mara, Andrada, Sabin, Alex, Teodora, Norbert, Raul, Cristi, Cristina, Ana, Darius – liceeni mănăștureni,
Florin Caracala – regizor,
Miki Braniște – manager cultural,
Silviu Medeșan – arhitect și producător arhitectură participativă.
Lista nu este închisă și suntem deschiși ca noi membri și cetățeni activi să ni se alăture și să facem lucruri frumoase împreună… pentru cartier!