Interviu: Blogger în Mănăştur

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Florica şi Zicu fac show la TV. Pe blogul TVdece.ro, în scris. În spatele amuzantelor personaje se află soţii Alina şi Răzvan Dragoş, doi tineri mănăştureni ce surprind cu umor realităţile cotidiene.

Reporter: De ce ați ales să locuiți în Mănăștur?

Alina şi Răzvan: Când locuiești câțiva ani într-un loc, începi să te atașezi de el și să ți se pară cel mai bun loc în care ai putea trăi. Vezi mai mult părțile bune, închizi ochii la cele mai puțin bune. Așa și noi cu Mănășturul, stăm aici de câțiva ani și ni se pare cel mai frumos cartier din Cluj.

La ce vă așteptați și ce ați găsit de fapt – prima impresie?

Alina şi Răzvan: Am venit cu așteptările corecte pentru traiul în cel mai mare cartier din Cluj și unul dintre cele mai mari din țară. Asta implică multe aspecte care îți influențează viața pozitiv sau negativ, de exemplu aglomerația, dar totul ține de cum te raportezi la comunitatea în care trăiești: poți fi veșnic nemulțumit și să nu faci nimic, după cum poți fi implicat activ în viața comunității.

Ce schimbări ați sesizat de atunci?

Alina şi Răzvan: Nu sunt foarte multe schimbări, poate doar s-a dezvoltat un oarecare sen­ti­ment comunitar, dar mai trebuie lucrat la asta. Încă există prea multă ură între oameni care ar trebui să colaboreze pentru a-și face viața împreună mai bună.

Unde-i Mănășturul din punctul de vedere al unui blogger?

Alina şi Răzvan: Mănășturul e cea mai bună sursă de subiecte pentru un blogger. Serios, nu credem că am avea atâtea subiecte în orice alt cartier clujean, e suficient să ieșim pe stradă și subiectele curg.

Cea mai bună glumă auzită în cartier?

Alina şi Răzvan: Nu știm dacă e cea mai bună, dar e defi­nitorie pentru cartier: un mănășturean i-a spus altui mănășturean „tu să nu vii la mine cu dume de Mănăștur!”


«Salut, mă numesc Răzvan Dragoş şi m-am născut la Satu Mare, unul dintre oraşele din România fără McDonald’s. Știu, trist. Şi pentru că nu puteam trăi cu eticheta asta, am decis să rămân la Cluj, unde este chiar şi KFC, care oricum îmi place mai mult. Sunt îndrăgostit de orașul ăsta și nu m-aș vedea trăind altundeva».


Ce-i lipsește cartierului? Ce are și nu folosește?

Alina şi Răzvan: Implicarea. Are forța a peste 100 de mii de oameni, care nu e folosită la adevăratul potențial.

De ce mai locuiți în Mănăștur?

Alina şi Răzvan: Pentru că aici ne-am luat apartamentul pentru care vom plăti 30 de ani :))

Este bloggerul util societății din care face parte? Este el parte a comunității?

Alina şi Răzvan: Bloggerul este ca orice alt membru al societății, cu diferența că și-a dezvoltat „nasul” pentru subiecte ce pot avea impact asupra comunității din care face parte, ca un jurnalist. Bloggerul poate fi și un publisher comunitar, dacă alege să meargă pe nișa asta.

Există viață după serviciu în cartier? Există viață dincolo de facebook?

Alina şi Răzvan: Cartierul e plin de viață, indiferent de oră, rămâne doar să ieși de pe facebook și să-l descoperi.

Când ai citit ultima dată un ziar tipărit? Ce ai vrea să găsești într-un ziar?

Alina şi Răzvan: Nu prea mai citim presă tipărită, din păcate, ultimul ziar tipărit pe care am pus mâna a fost chiar primul număr al „Buletinului de Mănăștur”, iar asta e bine: un ziar de cartier ne-a făcut să ținem din nou în mână un ziar tipărit. Dacă ne referim la un ziar de cartier, ne‑ar plăcea să citim cât mai multe povești care dau farmec comunității.


«Bună, mă numesc Alina Dragoș şi sunt o pastilă efervescentă de bună dispoziţie. Mai sunt şi o moroşancă aprigă, care pune pasiune în munca şi proiectele ei. Sunt omul care, dacă îl suni noaptea, o să te mintă că nu dormea. Apoi, am să te ajut».


Vă rog să enumeraţi trei oameni deo­­sebiți care locuiesc / activează în Mănăștur, în afară de voi.

Alina şi Răzvan: E greu să răspunzi la genul acesta de pro­vocări, pentru că tot timpul variantele sunt prea puține (în cazul acesta doar trei), sigur uiți pe cineva și poate provoci supărări. Așa că, vom spune că fiecare mănășturean căruia nu-i sare muștarul din cele mai insignifiante motive e un om deosebit :))

Trei lucruri care te deranjează și pe care nu te aștepți să le mai întâlnești în ritmul cotidian…

Alina şi Răzvan: Cel mai deranjant lucru e că oamenii sunt foarte încrâncenați, tensionați, gata oricând să pornească o ceartă. Dacă am reuși să ne relaxăm și să fim mai îngăduitori, mai înțelegători, majoritatea problemelor din cartier s-ar rezolva mult mai ușor. Ne mai deran­jează că trebuia de mult să avem un parking finalizat în zona Mehe­dinți-Negoiu, în schimb avem un etern șantier. Am zis de încrâncenarea oamenilor? Am zis, dar mai zicem o dată, că e cea mai deranjantă.

Vă rog să răspundeţi la întrebarea pe care nu v-am adresat-o, dar pe care o așteptaţi.

Alina şi Răzvan: Care e cel mai tare bar din cartier? Evident, Coco Bar.

Când aţi răspuns la întrebările de mai sus, aţi fost sinceri sau diplomaţi?

Alina şi Răzvan: Am fost naturali, cum suntem și pe blog, și în offline.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin