Ne-au condamnat Pădurea la moarte? Fotoreportaj

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

În continuarea demersului nostru de sprijinire a campaniei SOS Pădurea Făget, am luat la pas ceea ce era odată zona de agrement din partea de sud a cartierului Mănăştur.

În anii ‘90, Aleea Negoiu era ultima ce mărginea cartierul. Acum, o puzderie de străzi noi întind la nesfârşit marginile Mănăşturului. 

manastur info ruina parking

Din colţul străzii Negoiu, surprindem imaginea parkingului mult aşteptat, care pare a trece în rândul ruinelor, nu în al noilor construcţii.

Facem câţiva paşi şi, pe Huedinului, ni se înfăţişează una din primele aberaţii urbanistice din istoria postdecembristă: un bloc cu şapte niveluri pare lipit de casa cu piscină pe terasa acoperişului. Puţin probabil că proprietarul casei şi-a folosit vreodată piscina.

manastur info casa huedin

Ascensiunea pe strada pe care maşina de pompieri urca cu greu toamna trecută continuă printre blocuri şi case. 

manastur info huedinului 02 manastur info huedinului 01

Ajungem la strada cu un singur imobil: “E strada Mircea cel Bătrân şi are un singur bloc”, ne lămureşte poştaşul.

Manastur info postas

Continuăm cu greu să străbatem noroiul unui “drum de căruţe”, actuala stradă Bucovina, şi facem câteva fotografii cartierului.

manastur info drum carute

manastur info cartier 01

manastur info cartier 03Imediat ce treci de intersecţia străzilor Bucovina cu Cernăuţi, la doi paşi de locul unde era fântâna de la care se adăpau turmele de oi şi cireada mănăşturenilor, un munte de resturi din construcţii îţi blochează privirea de nu mai vezi pădurea. Nu ne mai punem întrebarea dacă amenajarea rampei de deşeuri respectă normele de mediu sau avizele de construcţie, atâta timp cât orice aviz de construire se eliberează cu obligarea executantului la “stocarea temporară a deşeurilor menajere şi a celor rezultate din faza de construcţie în spaţii special amenajate şi gestionarea lor corespunzătoare”. După cum se vede din imagini, avem parte de un model patentat a la Cluj.

manastur info rampa deseuri (1) manastur info rampa deseuri (3)

De fapt, muntele de mai sus nu e singur, alţi „semeni” se înalţă în jurul blocurilor parţial locuite, de pe noua stradă Cernăuţi.

manastur info rampa deseuri (4)

Păşunea folosită până în urmă cu 4-5 ani pentru ieşitul la iarbă verde pe dealul de deasupra cartierului nu mai există. Din vârful dealului până în marginea pădurii se ridică acum blocuri. Deşi nu am observat elementele care identifică tehnic şantierul şi nicio delimitare clară între construcţiile în lucru şi cele deja locuite, am aflat cu uşurinţă, de pe internet, că lucrările la complexul imobiliar dezvoltat pe o suprafaţă de 5,8 hectare din zona Făget au început în decembrie 2012. Acesta va cuprinde, după afirmaţiile celor de la marketing zece blocuri, adică 120 de apartamente. Mai mult, pe site-urile imobiliare proiectul apare “actualizat”: “este dezvoltat pe o suprafata de 5,8 hectare în zona Mănăştur Sud şi prezintă 2 module de dezvoltare. Primul modul cuprinde un complex de zece blocuri care însumează 120 apartamente, iar modulul doi vizează construirea a 100 de case în sistem duplex şi triplex”.

manastur info santier nemarcat

Şi pentru că drumul (strada Cernăuţi) era acoperit de un strat consistent de noroi, iar în faţă se lucra de zor la ridicarea unui bloc, fără să fie clar delimitat şantierul, nu riscăm să ne apropiem prea mult şi „o tăiem” către pădure, sărind peste o râpă.

Pe unde se pare că au avut grijă să sape alţii drum. Drum pentru gunoaie, nu pentru oameni. 

Despre jegul ce se scurge prin conductă, în pădure

O conductă ce trece, cel mai probabil, de la blocuri pe sub drum, până la marginea pădurii, ne rezervă o surpriză neplăcută, de-a dreptul şocantă…

Complexul exclusivist îţi oferă, în acest moment, cel mai scump preţ pentru a te căca în pădure – la propriu , fără a intra în pădure. Apele uzate menajere, probabil fecaloide după mirosul greu de suportat din jurul conductei, sunt deversate în râpa de la marginea pădurii. Resturi de păr, grăsimi şi alte deşeuri se scurg prin gura conductei cu diametru considerabil, direct în râpa ale cărei ape ajung în pârâul Calvaria (cunoscut şi ca Pârâul Ţiganilor).

manastur info conducta padure (2)

manastur info conducta padure (3) manastur info conducta padure (5) manastur info conducta padure (6)
manastur info conducta padure (1)

Apele uzate menajere revărsate trec în prima fază pe lângă rezervorul de apă (cu rol în asigurarea capacităţii de compensare a consumurilor de apă în zona Mănăştur) şi-şi continuă drumul pe lângă sala de sport şi spaţiul de joacă de “la Terenuri”.

La marginea pădurii, în capătul străzii Mărişel, puteai observa, pe timp de vară, în mod frecvent copii ce se joacă în apa pârâiaşului. Acum ne dăm seama la ce pericol au fost expuşi.

Dezamăgiţi şi trişti, dar hotărâţi să nu lăsăm lucrurile aşa, ne continuăm ascensiunea.

manastur info padure (1) manastur info padure (2)

 

 

manastur info padure (3)

Dăm de urme ale excavatoarelor, semn că în curând vor răsări noi şantiere…

manastur info gunoi case

La o distanţă considerabilă de blocuri, găsim o proprietate împrejmuită, din care se zăresc două imobile luxoase, singurele case de pe această stradă ce traversează pădurea Făget. Singure, probabil, pentru puţin timp, pentru că hidranţii şi cutiile metalice pentru panouri electrice, întâlnite de-a lungul drumului, sunt semne clare că zona este destinată construcţiilor.

:Completare: „Cei de la case nu sunt deloc luxoși, în 2012 erau cele mai ieftine case din oraș, și m-am bucurat că erau în zonă aceea pentru că suntem mari iubitori de natură și în fiecare weekend încercam să evadăm undeva, plus am dorit foarte mult ca băieţelul meu să crească la casă.  Nu ni s-a spus că se vor face blocuri cu 400 m mai înainte, ci doar cele 100 de case de care știți și dumneavoastră de la marketing. De doi ani de când stăm acolo ne chinuim în fiecare zi cu drumul pe care îl strică continuu cei care fac blocurile… primăvara și vara chiar nu are rost să spălam mașină că într-o zi e la fel; am chemat și poliția pe motiv că nu putem ajunge la casă, am chemat poliția pentru că era blocat drumul cu betoniere care turnau beton, am aşteptat în drum câte 30 minute… m-am certat cu muncitorii, i-am făcut în toate felurile… și ei pe mine, m-am certat cu cei care fac blocurile pe motivul noroiului şi al deşeurilor care zboară prin toată pădurea din cauza lor”, ne ajută să înţelegem situaţia doamna L.G.

manastur info apa curent (2) manastur info apa curent (1)

Urmăm traseul conductelor de apă şi a firelor de curent îngropate ce spintecă pădurea în două (nu putem să nu ne întrebăm pentru cine-s aduse aici utilităţile) şi ne oprim înainte de coborârea spre Sf Ion, lângă o nouă zonă de depozitare a deşeurilor, rezultate din construcţii.

manastur info saci moloz (2)manastur info saci moloz (1)

Sticlele de bere par a fi detaliul ce dau dimensiunea perfecţiunii sacilor de moloz, aruncaţi în vârful dealului. (Nu ne avântăm mai departe, ne ajunge pentru o singură zi. Ne-ar ajunge chiar pentru o viaţă. Vom reveni, dar nu singuri…)

manastur info hidrant

Lăsăm în urmă ultimul hidrant şi ne retragem îngroziţi prin pădure către adăpostul din cartier.

manastur info dinozauri

Dincolo de supărarea copilului că nu a întâlnit niciun dinozaur, eu mă aşteptam ca, în orice moment, un monstru preistoric să-şi facă apariţia la marginea Pădurii Făget.


PS. Garda Naţională de Mediu ne informează că în martie sărbătorim Luna Pădurii. Pentru Pădurea Făget cineva a comandat parastasul.


 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

-