Au început discuţiile legate de amenajarea Parcului Primăverii

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

În aşa-zisul an al cartierelor municipiului Cluj-Napoca, Mănăşturului i se promite reconfigurarea Parcului Primăverii, zona Pritax, cum mai este cunoscută după anii ’90. La pachet se adaugă şi reorganizarea străzilor Ion Meşter şi Emil Cioran.

Ieri după-masă, 6 aprilie 2021, într-o transmisiune live, Ovidiu Cîmpean, din postura de coordonator al Centrului de Inovare şi Imaginaţie Civică, a condus discuţia ce a avut la bază prezentarea realizată de către arh. Vlad Sebastian Rusu, pe baza conceptului propus de acesta din urmă, arh. Octav Olănescu și Studio 82.

Astfel „a fost prezentat conceptul de reamenajare pentru Parcul Primăverii, unul dintre cele mai ofertante spații publice din cartierul Mănăștur, care cuprinde de asemenea reorganizarea străzilor Ion Meșter și Emil Cioran. Urmează etapa studiului de fezabilitate și ulterior licitația pentru proiectare și execuție”, după cum susţin aceştia.

„O noutate propusă în cadrul conceptului de amenajare este regândirea funcțiunilor care sunt depășite în acest moment, raportat la nevoile și standardele de calitate a vieții locuitorilor din Mănăștur. Este cazul benzinăriei de pe strada Almaşului, care va fi înlocuită, parcul fiind extins pe suprafața acesteia. O altă propunere importantă este realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. Această fâșie umedă va fi principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat. Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi reamenajate conform conceptului «Oraș pentru pietoni», testat cu succes în alte locuri din oraș. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria macheta 3D care va fi amplasată în incinta parcului. Proiectul face parte din Programul de investiții Clujul Verde și va fi finanțat din fonduri europene”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Trecând peste lipsa unor informaţii legate de modul în care s-ar putea decoperta o parte din Pârâul Calvaria, acoperit odată cu realizarea liniei de tramvai, realizarea parcului verde ce are în centru său un curs de apă este un pas îndrăzneţ în amenajarea urbanistică locală. Acest aspect e de apreciat mai ales în contextul în care oraşul nostru suferă, nu doar la aspectul promenadelor de-a lungul cursurilor de apă, dar şi la cel al fântânilor arteziene, rare şi, puţin spus, inestetice.  Inclusiv spaţiul destinat activităţilor de socializare şi relaxare e propus a se realiza într-o fâşie de-a lungul zonei umede, astfel încât activităţile „gălăgioase” se fie delimitate de zona liniştită a parcului.

Se păstrează locul destinat plimbării animalelor de companie, în schimb se solicită eliminarea gardurilor metalice ce delimitează spaţiul verde, inclusiv cel din imediata apropiere a blocurilor din zonă.

Dacă terenul de sport va fi mutat în partea de sus a parcului şi va avea alături un spaţiu amenajat pentru activităţi şi exerciţii fizice, actualul WC public se pare că va fi păstrat în acelaşi loc, acesta beneficiind doar de o minimă amenajare exterioară.

Alături de reproiectarea punctelor de intersecţie din jurul podului Calvaria şi a celui din faţa Complexului Union, str Primăverii – Izlazului, eliminarea străzii Almaşului şi a benzinăriei vor permite reconfigurarea aleilor parcului, astfel încât zona de promenadă să se extindă şi să permită o mai bună legătură pietonală între pădurea de la marginea oraşului, viitorul parc LaTerenuri, Parcul Primăverii, Biserica Calvaria, Parcul Rozelor – Parcul Babeş şi malul Someşului Mic.

Rezumând discuţia, pentru Parcul Primăverii se doreşte:

  • reorganizarea aleilor și accesului în parc
  • stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
  • evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori dotarea parcului cu mobilier urban modern
  • amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
  • sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale.

Pentru străzile Ion Meșter și Emil Cioran:

  • transformarea acestora în suprafețe de tip shared space
  • reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice
  • plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți
  • refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern

Oficial, „prin conceptul de reamenajare a Parcului Primăverii se urmărește revitalizarea spațiului public pe baza celor trei componente fundamentale pentru o dezvoltare sustenabilă și anume: componenta ecologică, cea socială și cea economică”.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin