Crede că și tu însemni ceva pentru comunitate

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Societatea pentru Con­sum Responsabil a orga­nizat cursul ”Reduce Reuse Recycle in Youth Projects”, pro­iect finanțat de Uniunea Euro­peană, prin programul Erasmus + și care a avut ca scop informarea și pregătirea participanților – formatori și facilitatori de tineret – cum să reducă impactul asupra mediului și mai ales cum să disemineze conceptele și deprinderile învățate la curs, în activitățile educaționale pe care le vor desfășura.

Participanți din nouă țări – Moldova, Maroc, Armenia, Azer­baijan, Italia, Spania, Bul­garia, Macedonia, Letonia și România – am legat strânse prietenii, dar am și muncit cot la cot pentru a observa și descoperi soluții pentru a fi mai prietenoși cu mediul în care trăim: ce poate face fiecare în parte, acasă sau la serviciu, și cum putem influența comunitatea sau tinerii pe care îi instruim să-și schimbe atitudinea și obișnuințele care sunt poluante, adică lasă o am­prentă de carbon semnificativă asupra mediului.

Am auzit adeseori oameni din jurul meu spunând că nu se poate face nimic la nivel de individ sau că o persoană nu poate schimba nimic în ceea ce privește poluarea, dar dacă am înțelege că schimbarea adevărată vine atunci când fiecare dintre noi înțelege că poate face ceva, că și el contează. Nu-i așa că este un mod optimist de a gândi în a crede că și tu însemni ceva pentru comunitate?

Am văzut cu ani în urmă în cartierul nostru cum oa­me­nii își înfrumusețează apar­tamentele, dar lasă casa scării murdară și degradată. Apoi și-au făcut timp și s-au apu­cat să-și zugrăvească casa scării, lăsând împrejurul blo­cului de izbeliște. În ultimul timp, odată cu izolarea și spoirea blocurilor, pe locatari a început să-i preocupe și cum arată blocul în jur. Văd, pri­măvara, vecini care muncesc îm­preună la curățenie și la în­fru­musețarea spațiului ver­de de lângă bloc. Acum că sunt toate bine făcute, dragă vecine din comunitate, mai avem ne­voie de tine pentru a merge pu­țin mai departe de zona blo­cului tău. Haide în comu­nitatea din cartier, să schim­băm împreună strada, cartie­rul, orașul și, de ce nu, mediul în care trăim! Ai reușit să schimbi ceva la tine acasă și în blocul tău, vei reuși să schimbi în bine fața cartierului tău, iar prin asta vei pune umărul la schimbarea în bine a mediului.

Cât de simplu este(!): pune sub chiuveta din bucătărie două coșuri de gunoi: în primul pui gunoi menajer, în celălalt pune doar ambalaje, exact cum scrie la ghena unde duci gunoiul – ”deșeuri reciclabile”. Poți să duci selectiv deșeurile la tom­beroanele colorate, plasate ici și colo – după părerea mea, cam puține – în cartier. Nu arunca la gunoi aparate electrice, sunt destule centre unde se pot plasa. Nu arunca uleiul folosit la chiuvetă, sunt firme care îl colectează. Redu-ți consumul sau consumă responsabil. Re­pară aparatele stricate sau donează-le. Reciclează. Cum­pă­ră de la producători locali, folosind propriile ambalaje; plasticul ne va sufoca la un mo­ment dat.

Așa cum vrei să lași moș­te­nire copiilor și nepoților tăi averea și bunurile pentru care ai muncit o viață, lasă-le și un mediu curat: apă limpede, aer res­pirabil, natură pură și me­diu curat. Poate că știți că ni s-au terminat rezervele na­turale pentru acest an. Trăim deja pe resursele de anul viitor.

Am discutat acest aspect cu copiii din tabăra de vară, organizată de Asociația Firul Ariadnei, în zona verde La Tere­nuri – Mănăștur și mi-au spus că vom pleca pe altă planetă, când nu vom mai avea resurse. Le-am răspuns să nu se bazeze pe acest fapt, deoarece majoritatea oamenilor de știin­ță sunt preocupați să pro­ducă gadgeturi și softuri, și harduri, și alte aparate poluante și consu­matoare, inclusiv consumatoare de timp, cu care să ne ”distrăm”, distrăgându‑ne aten­ția de la ceea ce se întâmplă în jur. I-am speriat, deși nu asta am vrut. Au înțeles, în cele din urmă, că există spe­ranță, că avem soluții la îndemână, nu fantezii. Le-am descoperit și aplicat în tabăra de creație, folosind în mare parte materiale reciclabile, dar și selectând puținele deșeuri rezultate în urma activităților. Am fost fericită că acești copii nu au plecat nepăsători din tabăra noastră.

Gabi Barbu,
Profesor psihopedagog, coordonator programe educaţionale As. Firul Ariadnei

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin