Educație juridică online, cu elevii Școlii ”Liviu Rebreanu” din Mănăștur

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Elevii Școlii ”Liviu Rebreanu” din Mănăștur, Cluj-Napoca, au participat la o serie de dialoguri online cu cel mai influent membru al societății civile cu tangențe în mediul juridic – Cristian Danileț.

Cunoscut pentru implicarea sa în familiarizarea omului de rând cu așa numita ”literă a legii”, în dezvoltarea programului de educație juridică pentru elevi, propus de asociația VeDemJust , C. Danileț a discutat pe rând cu elevii claselor a V –VIII, dar și cu cei din clasa a IV-a, observând că, deși problemele sunt în mare în aceeași zonă, timpul alocat discutării este insuficient, astfel că o serie de dialoguri cu temă mai restrânsă este necesară în viitor.

Elevii Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” Cluj-Napoca au participat la o serie de întâlniri cu dl. Danileț Cristian care a explicat importanța respectării legilor și ne-a lămurit ce înseamnă educația juridică în mai multe teme de interes”, susține inițiatoarea acestui dialog, d-na director adjunct Monica Budușan.

În urma acestei serii de dialoguri cu elevii, Cristian Danileț a sintetizat: „Am avut ocazia să clarificăm următoarele:

  • în mediul online nu putem scrie tot ce ne trece prin minte, ci trebuie respectate onoarea unei persoane;
  • nu putem înregistra discuții sau fotografia casa unei persoane;
  • nu putem circula cu bicicleta pe drumul public până nu împlinim vârsta de 14 ani;
  • violența școlară elev-elev sau elev-profesor este interzisă;
  • de la 14 ani pedepsele se aplică de către judecători;
  • pentru a traversa strada trebuie respectate cinci reguli (zebra, verde, ne asigurăm, nu alergăm, ne dăm jos de pe biclicletă);
  • nu aducem la școală arme sau droguri;
  • deținerea de droguri, inclusiv de canabis, este interzisă;
  • șantajul cu poze intime este pedepsit”.

Cu sprijinul direct al doamnei dir. Barta Mihaela-Roxana, întâlnirile continuă, astfel încât noţiunile de bază să ajungă la toţi elevii şcolii, având în vedere atât interesul manifestat de către copii, cât şi disponibilitatea de care dă dovadă C. Danileț.

Pentru continuarea informării asupra drepturilor și obligațiilor ce le au, elevii, și nu numai ei, pot accesa site-ul www.educatiejuridica.ro, pot citi cartea „Elevul și legea” și pot folosi aplicația gratuită pentru mobil „Lege-n-Dar”.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin