De Mărţişor, „Războiul rece” – un film de Oscar la Cinema Dacia

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Institutul Polonez din București, împreună cu partenerii săi, Centrul de Limbă și Cultură Poloneză al Universității Babeș-Bolyai și Cinema Dacia, vă invită la proiecția filmului Războiul rece, regia: Paweł Pawlikowski, vineri 1 martie, ora 18:00, la Cinema Dacia în Mănăştur.

Filmul „Războiul rece”, nominalizat la Premiile Oscar 2019, la trei categorii: Cel mai bun regizor, Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât limba engleză și Cea mai bună cinematografie,  i-a adus lui Paweł Pawlikowski al doilea premiu de anvergură mondială, după Oscarul pentru cel mai bun film străin câștigat în 2015 pentru filmul „Ida”: la Festivalul de Film de la Cannes 2018 cineastul polonez a primit distincția pentru Cel mai bun regizor.

Filmat în alb-negru, filmul se remarcă prin jocul actoricesc de excepție al unor actori polonezi de renume precum TomaszKot, Joanna Kulig sau Agata Kulesza, dar și prin muzica genial orchestrată de compozitorul polonez Marcin Masecki.

Pe fundalul Războiului Rece în Polonia, Berlin și Iugoslavia și Parisul anilor 1950, filmul creionează o poveste de dragoste la fel de imposibilă precum timpurile trăite de protagoniști. Wiktor – un muzician talentat, cu poziție înaltă și multe relații, și Zula – o fată de la sat, tânără, naivă, cu o voce aproape nepământeană se întâlnesc la preselecțiile pentru ansamblul folcloric de cântece și dansuri „Mazurek”. El vede în ea „scânteia” și-i oferă șansa să facă carieră. Se îndrăgostesc unul de celălalt, chiar dacă între ei totul le stă împotrivă: caractere, aspirații și orientări politice diferite, mai târziu Cortina de Fier șifatalitatea crudă a sorții.

Durata filmului: 84 minute. Intrarea este liberă.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin