Editura Arcadia Media continuă colaborarea cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. Astfel, după cele două volume din seria „Explorând Clujul istoric” – „Bogo şi elevii…” și „Oameni, locuri şi fapte în Clujul interbelic”, o nouă carte așteaptă întâlnirea cu cititorii: „O istorie povestită a Clujului”. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, în dialog cu Daniel Moşoiu.
Este vorba de o lucrare ce aduce în faţa cititorilor pagini din istoria oraşului nostru, din epoca romană până la începutul celui de-al doilea război mondial, într-o serie de dialoguri realizate în studioul Radio România Cluj. Jurnalistul Daniel Moşoiu, din postura de gazdă, reuşeşte să conducă discursul domnului profesor, emisiune după emisiune, realizând un serial antrenant şi plin de informaţii, date şi detalii pitoreşti, care dezvăluie atât viaţa din oraş, cât şi modul în care s-au derulat evenimentele importante din urbea de pe Someș (respectiv motivele care au stat la bază).
Vladimir-Alexandru Bogosavlievici: „M-am gândit că această relevare a unei istorii locale, în cazul nostru a Clujului, vine în ajutorul iubitorilor de istorie, de cultură, de oraș și poate contribui la o mai bună cunoaștere a urbei. Pe scurt, acesta a fost scopul: de a-i familiariza pe clujeni, și nu numai pe ei, cu istoria fabuloasă a orașului nostru. Dacă nu-ți cunoști istoria, dacă nu-ți cunoști rădăcinile, parcă vii de niciunde și te îndrepți spre nicăieri.”
Daniel Moşoiu: „Tot ceea ce dumneavoastră veți citi în cartea de față a fost rostit la microfon de către profesorul și istoricul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici absolut din memorie. Ceea ce mi s-a părut, mie, dar și multor ascultători, de-a dreptul fabulos. Dialogurile acestea (deși ele sunt mai mult monologuri!) aduc în fața cititorilor o veritabilă și incitantă istorie a Clujului. Dar ele oferă și un adevărat ghid al acestei urbe, căreia Vladimir-Alexandru Bogosavlievici i-a dedicat ani și ani de studiu temeinic.”
Un volum ce stă sub semnul fabulosului dovedeşte, încă o dată, pasiunea pentru istoria şi dragostea pentru cultura oraşului. Profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici se identifică astfel, tot mai mult, cu istoria acestui oraş.