Atelier de încondeiat ouă la Muzeul Etnografic

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească. Alături de  simbolurile vegetale, animale, antropomorfe și religioase folosite la încondeiat, regăsim şi motive geometrice uşor de decodificat:

  •  linia dreapta verticală = viață;
  •  linia dreapta orizontală = moartea;
  •  linia dublă dreapta = eternitatea;
  •  linia cu dreptunghiuri = gândirea și cunoașterea;
  •  linia ușor ondulată = apă, purificarea;
  •  spirală = timpul, eternitatea;
  •  dublă spirală = legătură dintre viață și moarte.

Oul este simbolul Învierii, putând fi găsit şi în picturile vechi religioase, de cele mai multe ori în fondul picturii. Tradiţia populară face apel la legendele creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului.

Joi, 25 aprilie 2019, începând cu ora 16:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită la „Atelierul de încondeiat ouă”.

Participanții se vor familiariza cu materialele folosite la decorarea ouălor, ceară, vopsele, uneltele specifice, motivele tradiționale și simbolistică, ca apoi să parcurgă procesul pas cu pas, experimentând coloritul și însușind cunoștințele necesare pentru a putea descifra motivistica folosită de femeile specializate în încondeiatul ouălor și, cel mai important, de a învăța să creeze ouă de paște originale chiar și în afara atelierului, folosind resurse proprii.

Din motive de logistică și securitate atelierul este destinat adulților, dar și copiilor cu vârsta 10+, cu condiția să fie însoțiți de un adult.

Pentru a evita posibilele neplăceri cauzate de ceară și vopsele, vă sfătuim să vă aduceți echipament de protecție, șorțuri sau haine care pot fi pătate, mănuși de protecție.
Atelierul durează 1h30min. Prețul atelierului este 25 lei/persoană. Nr participanți max 15 persoane.

Pentru înscrieri accesați acest link.

Atelierul va fi susținut de muzeografi ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei, cu ani de experiență în domeniul educației muzeale și artistice și va avea loc în Palatul Reduta (secția pavilionară a Muzeului – str. Memorandumului nr. 21).

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin