Accesibilitate în comunitate, tabără gratuită pentru copii cu dizabilități

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Fundația de Asistență Socială ,,Inima Copilului  Cluj a organizat în data de 18 august 2023 o conferința de presă cu tema ,,Accesibilitate în comunitate“- tabără pentru copii cu dizabilități.

Stabilită ca sarcină în cadrul proiectului, conferința de presă în format online a avut ca scop informarea publică referitoare la acțiunile de implementare a proiectului  ,,Accesibilitate în comunitate“, proiect finanțat în cadrul programului de susținere a organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități. Proiectul este finanțat de Ministerul Muncii – Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

În cadrul conferinței de presă, organizatorii, reprezentați de Fundația „Inima copilului” Cluj, au prezentat jurnaliștilor invitați cuprinsul proiectului și conceptul taberei dedicate copiilor cu dizabilități și aparținătorilor acestora, cât șin modul de organizare a acesteia.

Proiectul a demarat în data de 17.07.2023 și are ca obiectiv general promovarea unui pachet de măsuri eficiente pentru creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități și constă în dezvoltarea de abilități necesare adoptării unui stil de viață incluziv și activ, securizant, în rândul persoanelor cu dizabilități, de categorii de vârstă diferite, din județul Cluj, consolidarea capacității de reziliență, în vederea participării acestora la viața socială a comunității în care trăiesc.

În vederea atingerii obiectivului general, au fost prevăzute următoarele obiective specifice:

  • facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la activități de recreere și turism prin creșterea capacității a 16 persoane cu dizabilități și a aparținătorilor acestora de a participa la activități turistice;
  • creșterea accesului persoanelor cu dizabilități la activități culturale și sportive, organizarea de tabere și ateliere de lucru specifice beneficiarilor direcți;
  • creșterea gradului de sensibilizare în domeniul integrării în comunitate a persoanelor cu dizabilități și de combatere a discriminării și segregării prin organizarea unei campanii de conștientizare în 4 localități din județul Cluj;
  • creșterea capacității instituționale și administrative a Fundației de Asistență Socială ,,Inima Copilului Cluj din postura de beneficiar al proiectului în a oferi servicii de calitate destinate persoanelor cu dizabilități.

Printre activitățile principale stabilite a se derula în proiect s-a pus accentul pe tabăra pentru copii cu dizabilități, organizată pentru 16 copii cu dizabilități și însoțitorii acestora, în data de 25-28.08.2023, în satul de vacanță IC Ponor-Padiș, județul Cluj. Dosarele s-au putut depune până în data de 18.08.2023. Dosarele au fost aprobate în ordine cronologică și a fost creată și o listă de rezerve. Tabăra este  gratuită, inclusiv transportul, cazarea și masa.

Activitățile din cadrul taberei sunt:

  •  două excursii în împrejurimile taberei, cu cei 36 de participanți (copii, aparținători, psihoterapeuți și organizatori), la Răchițele (vizitarea Cascadei Miresei) și la Peștera Scărișoara; copiii vor avea ocazia să vadă, să simtă, să miroasă, să încerce senzații noi, să-și îmbunătățească dispoziția; excursiile le oferă oportunități de învățare despre natură, diversitate, geografie etc., care le stimulează curiozitatea și imaginația
  • ateliere de creație – trei ateliere zilnice (atelier de pictură „Ce culoare are emoția ta?”, cenaclu muzical „Cum cântă emoția ta?” și un studio de dans „Cum dansează emoția ta?”, la care se adaugă un concurs sportiv, ce constă în parcurgerea unui traseu motric (probe: cu obstacole, covoraș senzorial, tunel, popice, joc de aruncare la țintă etc.

Consilierea, atât pentru însoțitor, cât și pentru copil, informarea și recomandările, unde este nevoie, vor fi făcute prin intermediul celor doi psihoterapeuți.

Valoarea proiectului este de 147.000,00 de lei, din care 3.000 de lei reprezintă contribuția solicitantului.

Conferința de presă poate fi vizionată accesând acest link

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin