Autorul mănăşturean Ioan Ciorca ne propune două noi titluri

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

În cadrul evenimentelor organizate sub egida „Zilelor Clujului”, editura Casa Cărţii de Ştiinţă vă invită sâmbătă, 27 mai, ora 12:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sala Reduta, să participaţi la lansarea cărţii „Palate clujene şi aşezăminte de patrimoniu”, de Ioan Ciorca. Cartea, publicată în parteneriat cu Vechiul Cluj şi Retromobil Cluj, un volum amplu, riguros construit, oferă un important suport iconografic care surprinde principalele edificii și piețe ale Clujului şi beneficiază de o prefaţă semnată de cercetătorul istoric Lucian Nastasa Kovacs. Cu această ocazie, editura Casa Cărţii de Ştiinţă va expune şi alte lucrări din seria publicațiilor care vizează redescoperirea și valorizarea patrimoniului istoric, cultural și spiritual al municipiului Cluj-Napoca.

În luna iunie, editura Casa Cărţii de Ştiinţă va publica volumul intitulat CIMITIRUL CENTRAL CLUJ-NAPOCA – SPAȚIUL ETERNITĂȚII PERSONALITĂȚILOR CLUJENE, al scriitorului Ioan Ciorca. Pe parcursul a 300 de pagini, cititorul va putea efectua o incursiune în istoria personalităţilor clujene, înmormântate în „cimitirul tuturor”, aşa precum l-a numit consiliul celor 100 de bărbaţi care au luat decizia de înfiinţare a lui. Volumul beneficiază de sprijinul profesorului de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, în calitate de consultant ştiinţific.

„E o lucrare foarte interesantă. Am scos la lumină o bucată de istorie. Să vă dau un exemplu: se pare că un ofiţer din garda lui Cuza – un complotist – e îngropat în Hajongard. I-am descoperit mormântul”, ne-a relatat autorul Ioan Ciorca.

„Hajongardul e un loc în care prezentul şi trecutul se îngemănează. Am deschis o cale şi am încercat să fiu imparţial, pornind de la trei criterii: vizibilitate, importanţă şi rafinament artistic, pentru că niciun turist nu va răscoli pe cele 14 ha şi printre cele 60.000 de pietre funerare. Turistul trebuie să vadă, să adune informaţii şi fotografii ca să poată spune prietenilor: «am fost acolo»”, şi-a încheiat argumentaţia distinsul mănăşturean.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin