”Evreii lui Sárdi”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

De multă vreme mă pregăteam să ajung la Muzeon. Am auzit de la mai mulți prieteni, că este un loc de vizitat. Ieri m-a sunat o prietenă să-mi spună că ar fi vrut să ajungă la vernisajul expoziției ”Evreii lui Sárdi”, dar nu va reuși, deci nu ne vom întâlni. Iar eu nici n-am știut de expoziție! Când am conștientizat acest lucru, mi-am dat seama, că asta a fost o atenționare, așa că am decis pe loc să las tot ceea ce-mi programasem pe după-amiază și să mă duc la Muzeon. Și așa făcui.

Expoziția este una memorială, fiind deschisă în Ziua Internațională a Holocaustului (Shoah, în ebraică, însemnând ”exterminare”) – ziua în care a fost eliberată tabăra de concentrare de la Auschwitz, 27 ianuarie 1944. Imaginile expuse sunt ale unor evrei clujeni și din zona orașului, aflați în număr de aproximativ 1200 pe negativele descoperite în pivnița fostului apartament al fotografului Sárdi Elemér, o colecție de 4000 de clișee, salvate din totalul aproximativ de 12000.

O viață de om, care a imortalizat alte vieți omenești, ce la scurt timp au fost distruse…

Am parcurs, desigur și celelalte camere ale expoziției permanente, unde am dat peste o reprezentare grafică a celor aproximativ 18000 de evrei din orașul și județul Cluj, o frântură reconstruită a unui gard dintr-o tabără de concentrare, piese de uz personal rămase după cei dispăruți, interiorul reconstruit al unui vagon marfar cu ”umbrele” celor ce l-au ”locuit” pe răstimpul drumului spre tabăra de lucru sau de exterminare, câteva imagini color ale unor clădiri clujene, o hanukia…

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin