„Copil iubit la bord”, de la informare la sancţionare

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

În zona Sălii Polivalente a avut loc joi, 9 iunie 2020, o acţiune în trafic a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, prin Serviciul Rutier şi Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, acţiune care a vizat tragerea la răspundere a şoferilor ce nu respectă prevederile legale referitoare la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun şi a centurilor de siguranţă pentru pasagerii minori.

În Cluj-Napoca se derulează proiectul integrat „Copil Iubit la Bord”. Începând din 2018 au avut loc mai multe acţiuni de informare a conducătorilor auto privind siguranţa copiilor ca pasageri ai autovehiculelor şi de instruire a poliţiştilor privind modul de abordare a problemei în trafic. Poliţiştii clujeni au trecut la partea a doua a planului de acţiune prevăzut în cadrul proiectului “Copil Iubit la Bord”: sancţionarea şoferilor. Chiar dacă şi până acum au fost aplicate amenzi pentru transportul necorespunzător al celor mici în autovehicule, se pare că aceste acţiuni se vor intensifica.

Utilizarea scaunelor auto este obligatorie prin lege. Cu toate acestea, un procent semnificativ de șoferi nu respectă prevederile și astfel pun în pericol viețile celor mici.

Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați doar dacă se folosește un dispozitiv de fixare în scaun (scoică, scaun auto și înălțător). Copiii cu o înălțime peste 135 cm pot fi transportați folosind un dispozitiv de fixare în scaun, sau folosind centura de siguranță pentru adulți, dacă aceasta poate fi reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței. Dispozitivele de fixare în scaun se instalează pe bancheta din spate, conform instrucțiunilor furnizate de către producător.

Atenţie:  copiii până la 3 ani nu pot fi transportați fără scoică sau scaun, decât în taxi!

Excepții: Copiii scutiți de medic pot fi transportați fără scaun auto sau centură de siguranță, atâta timp cât este transportat pe bancheta din spate. Copiii până în 3 ani, scutiți medical, trebuie supravegheați de o persoană, alta decât conducătorul auto

Luați însă în considerare că plata unei amenzi echivalează cu achiziționarea unui scaun auto de preț mediu, care va menține copilul în siguranță în mașină și va putea fi folosit o perioadă mai îndelungată.

Mai multe date vă sunt oferite în cadrul Ghidului Copil Iubit la Bord disponibil gratuit pe pagina proiectului.

Conform unui studiu pan-european din 2015, România este țara cu cel mai mic procent (26%) în ceea ce privește rata de utilizare a centurii pe bancheta din spate a autovehiculelor. Utilizarea corectă a sistemelor de siguranță pentru copii (centuri de siguranță, scaune auto, înălțătoare) este mult sub media țărilor europene. Date dintr-un studiu observațional derulat în Cluj-Napoca între 2013-2014 arată că 32,6% din copiii pasageri între 0-17 ani nu purtau nici un sistem de siguranță.

Proiectul integrat „Copil Iubit la Bord”, lansat în 2018, este prima inițiativă bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca. Inițiativa dedicată prioritizării siguranței în trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor se derulează în urmă unei finanțări oferite de către Global Road Safety Partnership, un program al Internațional Federation of Red Cross&Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar și Botnar Child Road Safety Project. Proiectul este coordonat de Fundația Crucea Albă și realizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte și Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și Departamentul de Sănătate Publică al Facultățîi de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin