Gala Presei Clujene premiază excelența în jurnalism. Derulată în săptămâna în care marcăm și ziua internațională a libertății presei, cel mai important eveniment al anului pentru breasla jurnaliștilor din Cluj, prezintă cele mai bune produse de presă ale ultimului an și lansează, ca în fiecare an din 2005 încoace, Anuarul APPC. Partenerii APPC din acest an sunt EBS, cu care prezentăm Gala în acest an, dar și Farmec, Eon Gaz și TIFF.
Cine sunt cei mai buni jurnaliștii clujeni? Răspunsul îl va da sâmbătă, de la 19.00, la centrul de cultură urbană Casino, juriul format din trei ziariști de top ai României: Grigore Cartianu (fost redactor-șef al cotidianului Adevărul), Paul Radu (director Rise Project, echipa de jurnaliști care studiază Panama Papers în România) și Ștefan Voinea (director Gazeta de Sud, cotidianul cu cel mai mare tiraj din țară).
La cea de-a doua ediție a celui mai mare eveniment dedicat presei din istoria post decembristă a orașului, Gala Presei Clujene, organizată de Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC), cei mai buni jurnaliști din oraș vor fi premiați cu scopul de a promova excelența într-o breaslă care se confruntă cu deprofesionalizarea accentuată. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ambasadei Germaniei.
Succesul primei ediții a Galei Presei Clujene, organizată cu ocazia împlinirii a zece ani de existență a APPC, a determinat atragerea unui partener de valoare – compania EBS, care va acorda cele patru premii ale competiției: Reportaj/Feature, Interviu, Opinie și Cel mai bun articol scris de un student la Jurnalism. Premiile I vor consta în suma de 500 de euro, în timp ce premiile II și III vor fi trofee.
Și pentru că intenționăm să creștem competiția în fiecare an, inaugurăm la această ediție trei premii speciale, fiecare în valoare de 500 de euro:
- Premiul special pentru anchetă – acordat de E.ON Gaz
- Premiul special pentru reportaj cultural – acordat de TIFF
- Premiul special pentru analiză economică– acordat de Farmec.
Gala este patronată de Ambasadei Germaniei în România, la fel ca anul trecut, prilej cu care Ambasada decernează și cele două premii pentru jurnaliștii din România anunțate la prima ediție a galei.
“Să faci jurnalism de calitate în România anului 2016 este foarte greu și costisitor. Cred însă că este mult mai costisitor pentru noi, cetățenii acestei țări, să nu avem o presă de calitate. Doresc să mulțumesc partenerilor APPC pentru că au înțeles acest lucru și au ales să sprijine demersul nostru de promovare a excelenței în domeniu” – Remus Florescu, președintele APPC.
La Gală va fi lansat și anuarul asociației jurnaliștilor din Cluj, care reunește între coperțile sale zeci dintre cele mai bune articole de presă ale anului precedent. Citiți reportaje documentate, interviuri ample ori analize pe cifre și aflați câte ceva și despre autorii lor – cine sunt și ce experiență au în presă. Fiecare dintre materiale include un cod QR care, scanat, duce cititorii direct la articolul original. Articolele multimedia includ la rândul lor coduri QR care, scanate cu telefonul mobil, îmbogățesc experiența lecturării textului cu mărturii înregistrate video, videoclipuri ori reportaje audio.
APPC editează Anuarul său în fiecare an din 2006 încoace, cu o pauză de doi ani – volumul ajunge astfel în acest an la a noua ediție, ceea ce-l face unul dintre cele mai longevive proiecte ale unei asociații de presă din întreaga țară. „Anuarul APPC este, probabil, cel mai bun produs al jurnaliștilor din oraș pentru că reunește într-un singur loc articolele care au făcut diferență. De multe ori m-am întrebat cum ar fi să existe un ziar la care să scrie cei mai buni jurnaliști din Cluj. Puteți să vă faceți o idee despre cum ar arăta acest ziar răsfoind anuarul APPC, pe care-l edităm de 9 ani”, spune Florescu.
Gala presei clujene are loc în acest an în săptămâna în care, pe întregul glob, este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei. Toți jurnaliștii clujeni sunt invitați la eveniment sâmbătă seara, la ora 19.
Cine este Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj
APPC a fost înființată în 2005. Scopul acesteia e perfecţionarea profesională a jurnaliștilor, pentru crearea unui climat decent şi echilibrat de dezbatere între media și ceilalți actori publici, consolidarea imaginii jurnalistului în societate, precum şi pentru evitarea ori corectarea derapajelor deontologice. Asociația reuneşte peste 60 de jurnalişti clujeni de la peste 20 de publicații, posturi de radio, televiziuni şi platforme online.