În acest weekend, un eveniment special celebrează „Ziua Mondială a Povestitului – World Storytelling Day”. Festivalul “Traista cu poveşti”, organizat de Asociaţia Firul Ariadnei în parteneriat cu Fundația Părinți din România și Muzeul Etnografic al Transilvaniei ne aşteaptă de sâmbătă, 17 martie, până duminică, 18 martie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei între orele 10:00 și 18:00.
„Copiii sunt așteptați la festival să asculte și să spună basme, să deseneze, să decupeze sau să modeleze în cadrul atelierelor de lucru manual, să participe la concursuri de desenat personaje din basme tradiționale, la ateliere creative, să vizioneze proiecții de animație și diafilm, spectacole multimedia, lansări de carte, expoziții etc. În traista noastră cu povești veți descoperi basmele tradiționale românești, dar și ale altor popoare. Avem în acest an invitați speciali reprezentanți ai culturilor poloneze și japoneze”, ne anunţă organizatorii.
Anul acesta, tema festivalului fiind „Creaturi magice și fantastice”, zâne, zmei, balauri, animale năzdrăvane și alte personaje de basm vă așteaptă să le dați formă, culoare și poveste.
Din cuprinsul festivalului remarcăm prezența unei personalități culturale de mare impact în țară și în afara ei: Radu Țuculescu, scriitor, dramaturg, traducător, ziarist și regizor de teatru, fost redactor la Radio Cluj, în prezent realizator de programe la TVR Cluj. Radu Țuculescu este unul din cei mai prestigioși romancieri ai generației ’80. A fost distins de-a lungul carierei sale cu numeroase premii la nivel național, iar începând cu 2007 a cunoscut un real succes și în afara granițelor. Cărțile sale au fost traduse, până în prezent, în Austria, Franța, Italia, Ungaria, Cehia și Serbia. Prima sa carte pentru copii se numește „INA și ariciul PIT”, iar autorul ei ne-o va prezenta duminică, la ora 12:00.
Sâmbătă, 17 martie, la ora 16:00, Rodica Frențiu vă așteaptă la Festival cu o poveste japoneză, Kaguyahime/Prințesa Lunii, și o proiecție video. Rodica Frențiu, profesor universitar doctor habilitat, este director al Departamentului de limbi și literaturi asiatice al Facultății de Litere din Cluj unde predă cursuri de limbă, literatură și civilizație japoneză. Pe lângă studiile la universități din Tokyo, Kobe, Osaka și afilierile la numeroase institute de studii japoneze, Rodica Frențiu este traducător de literatură japoneză, expert în caligrafia japoneză, ea însăși un caligraf desăvârșit, cu expoziții personale de haiku și caligrafie apreciate atât în țara noastră cât și în Japonia, autor de cărți despre caligrafie, haiku și literatura japoneză și o personalitate culturală recunoscută internațional şi răsplătită în 2017 cu Premiul de platină al Expoziţiei internaţionale de caligrafie japoneză Connect the World – Global Shodo@Yasuda, de la Hiroshima (Japonia).
Programul festivalului: