Ziua Mondială a teatrelor de păpuși, la cinema Dacia

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Cinematograful Dacia din Mănăștur vă invită miercuri, 21 martie, la spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită”. Spectacolul se va juca în limba română și este programat de la orele 9:30 și 11:00 și face parte din calendarul de evenimente care se vor derula în Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrelor de Păpuși. Tot miercuri, de la orele 10:00 și 12:00, cei mici sunt așteptați în sala Teatrului „Puck” la spectacolul în limba maghiară „Povești clujene”, care are ca sursă de inspirație întâmplări și personaje istorice reale ale Clujului.

Ziua mondială a teatrului de păpuși se aniversează în fiecare an la data de 21 martie. Iniţiată de Teatrul de păpuşi „Dzhivada Zolfagariho” din Iran, marcarea acestei zile a fost supusă spre dezbatere la al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaționale de Marionnette (UNIMA), desfăşurat la Magdeburg, în 2000. Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internaţional al UNIMA, din iunie 2002, de la Atlanta, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuşi, sărbătorindu-se pentru prima dată în 2003. Această zi, marcată de multă veselie şi bună-dispoziţie, reprezintă şi un prilej pentru a-i sărbători pe artiştii din acest domeniu, din întreaga lume.

România are o lungă tradiţie în domeniul teatrelor de păpuşi, în ţară existând numeroase instituţii de acest gen între care și Teatrul de păpuşi „Puck” din Cluj-Napoca. Cel mai cunoscut teatru de păpuşi din ţara noastră este Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti, care a fost fondat în 1945.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin