Poftiţi la Năfrămuţe

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

100 de năfrămuțe” vă aşteaptă în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET), vineri, 31 august 2018, de la ora 15:00, în cadrul expoziţiei aflate sub semnul Centenarului Marii Uniri de la 1918. Expoziția Proiectului Național „100 de năfrămuțe” supune atenţiei atât o componentă educativă, cât şi una de cercetare, fiind inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale în parteneriat cu MET.

Titlul proiectului, „100 de năfrămuțe”, se leagă de „năfrămuța” sau batista care era oferită de fată „drăguțului”, la plecarea în cătănie. Multe „bucăți de pânză” în care au fost cusute speranțe au rămas în tranșee, pentru ca noi să putem sărbători acum 100 de ani de la Marea Unire. Vor fi expuse o sută de năfrămuțe, reproduceri, realizate în decursul anului 2018, de eleve din mai multe regiuni istorice ale României. Totodată vor putea fi văzute și „năfrămuțe”-obiecte de patrimoniu, din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, dar și fotografii de epocă, din colecţia Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj și a Muzeului Județean Mureș, de Etnografie și Artă Populară.

Proiectul își propune să continue cu realizarea unui catalog virtual, în care vor fi prezentate articolele de specialitate și toate „năfrămuțele” cusute de elevele participante la proiect.

La vernisaj şi-au anunţat participarea doi horitori din Câmpia Transilvaniei, Marișca Poponeț din localitatea Boian și Iacob Morar din Ceanu Mare, care vor evoca primul război mondial prin cântecele lor vechi.

În cadrul proiectului ce a debutat la începutul anului 2018, au învățat să coase „năfrămuțe” după modele tradiționale peste 200 de eleve din județul Cluj (Bologa și Sâncraiu), Tîrgu-Mureș, Galați, Lugoj, Totea de Hurezani, jud. Gorj, Romuli, jud. Bistrița-Năsăud, Fildu de Sus, Sălaj și Dârvari, județul Mehedinți.   O parte dintre năfrămuțele expuse au fost realizate și în cadrul unor șezători organizate de Asociația Meșterilor Populari Clujeni. La proiect și-au adus contribuția șpecialiști etnografi de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Ancuța Mocan, muzeograf, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, director Daciana Vuia, expert în bunuri cu semnificaţie etnografică, Muzeul Județean Mureș, Secția de Etnografie și Artă Populară, Tîrgu Mureș, dr. Laura Pop și Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați, Eugenia Notarescu, șef Serviciul Cercetare.

Expoziția „100 de năfrămuțe” va fi deschisă publicului în perioada 31 august – 9 septembrie 2018.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin