Biserica de lemn din Urşi aşteaptă votul nostru în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Comisia Europeană în România anunţă pe pagina sa de facebook derularea votului pentru premiul publicului acordat proiectelor laureate în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021. Astfel, până pe 5 septembrie poți vota proiectul preferat, din România fiind nominalizată Biserica de lemn din satul Urși, care a câștigat deja cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului.

Adresa http://vote.europanostra.org vă stă la dispoziţie pentru a oferi prin votul vostru câte 3 puncte primei opţiuni, respectiv două şi unul celorlate două proiecte care îndeplinesc preferinţe voastre.

Proiectul care va câştiga acest premiu al publicului va fi anunţat pe 23 septembrie 2021.

Pe 25 mai 2021, Comisia Europeană și Europa Nostra au desemnat Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea (România), proiect laureat la categoria Conservare a ediției 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanțat prin programul Europa Creativă.

Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea (România), proiect laureat la categoria Conservare / Foto Camil Iamandescu / Fundația Pro Patrimonio

Biserica din Urși cu hramul Buna Vestire și Sf. Arhanghel Mihail (cod Lista Monumentelor Istorice VL-II-m-B-09954) a fost construită în perioada 1757-1784, ctitori fiind Ion Danciu şi popa Costandin. După incendiul din 1838 biserica a fost reparată și pictată în 1843 de către meșterii Gherghe, Nicolae și Ioan atât la interior, cât și la exterior. Din 1913 în sat a fost construită o nouă biserică de zidărie, cea de lemn rămânând abandonată în cimitir. Ultima reparație a avut loc în 1943.

Restaurarea ei a început la 12 iunie 2010, ca urmare a prăbușirii bolții peste altar, cu o intervenție de urgență inițiată de Ordinul Arhitecților din România și finanțată de Fundația Pro Patrimonio, prin regretatul arhitect Șerban Cantacuzino, fondatorul fundației în anul 2000. Mai multe detalii despre procesul de restaurare găsiţi pe pagina fundaţiei Pro Patrimonio.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin