Spațiu destinat nevăzătorilor amenajat la Grădina Botanică ”Alexandru Borza”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va redeschide la finalul acestei săptămâni sectorul amenajat special pentru persoanele cu deficiențe de vedere, care vor putea atinge plantele și vor putea citi în sistem Braille descrierea acestora.

„Sectorul destinat persoanelor cu deficiențe de vedere este unul inedit, care se desfășoară pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp. Aici sunt expuse plante ale căror însuşiri le fac sesizabile, altfel decât vizual: specii ale căror organe secretă uleiuri eterice, mirosul degajat putând fi uşor sesizat cu ajutorul simţului olfactiv, dar şi plante cu o formă specifică a frunzelor sau florilor, sesizabile cu ajutorul simţului tactil. Explicațiile (denumire ştiinţifică, origine, importanţă, economică şi/sau medicinală) pentru fiecare specie sunt oferite atât în limbaj clasic, cât şi în cel specific Braille”, afirmă directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” a UBB, prof. univ. dr. Mihai Pușcaș.

Deschiderea zonei dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere va fi însoțită de o acțiune amplă de ecologizare, care va implica peste 150 de studenți voluntari ai UBB. Aceștia vor pregăti, ca în fiecare an, Grădina Botanică pentru sezonul rece. Acțiunea este inclusă în programul UBB Goes Green, dezvoltat de Universitatea Babeș-Bolyai.

Prin intermediul programului UBB Goes Green, Universitatea Babeș-Bolyai s-a angajat într-o direcție strategică pentru dezvoltare durabilă, într-o autentică “transformare verde”. Unul dintre obiectivele sale esențiale vizează sensibilizarea comunității academice și a publicului în ceea ce privește educația ecologică, precum și promovarea și implicarea activă în protejarea mediului și în susținerea diversității biologice.

De la începutul acestei luni programul de vizitare este de luni până duminică în intervalul 09:00 – 17:00. Serele vor fi deschise între orele 09:00 și 16:00 (ultimele bilete se pot achiziționa până la 15:15, iar ultimii vizitatori întră în seră la ora 15:45).
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin