Terapie prin Artă cu distanțare, dar cu păstrarea apropierii emoționale

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Echipa ONG-ului Create.Act.Enjoy a început cea de-a opta ediție anuală a proiectului Terapie prin Artă. Aceasta se desfășoară până în 26 septembrie 2020 în 5 spitale din Cluj-Napoca, respectând toate normele sanitare și de siguranță necesare. Vorbim despre prima ediție de distanțare fizică, însă se păstrează apropierea emoțională și empatia, urmărind tema aleasă încă din 2019 – vulnerabilitatea comună a oamenilor (shared vulnerability). Activitățile din proiect au fost regândite ca instalații artistice, păstrându-și numărul de beneficiari vizați, iar echipa de proiect a ținut constant legătura cu spitalele pentru a-și putea adapta propunerile creative la contextul actual.

Proiectul a început la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, urmând apoi Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor și Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca. Între activitățile create pentru pacienți și personalul medical sunt instalarea de biblioteci în spitale, concerte în aer liber, videouri educative sau motivaționale și ateliere creative difuzate în spații de așteptare, ateliere de comunicare în format filmat pentru personalul medical, instalații vizuale și muzicale interactive, „Rudă pentru o zi” – conversații telefonice cu persoane spitalizate și izolate, susținute de voluntari instruiți. Toate instalațiile (bibliotecile, TV-urile, instalația audio etc.) vor deveni parte integrantă a spitalelor și vor putea fi folosite în beneficiul pacienților pe termen lung.

În pregătirea proiectului, a fost realizată o colectă de cărți pentru spitale, care continuă până în 31 august în cele 3 librării Cărturești din Cluj (la Vivo, Iulius Mall și Platinia) și în Tucano Coffee (Bulevardul Eroilor). Cei care doresc să se implice pot cumpăra cărți la Cărturești, din selecția de titluri, sau pot dona o carte de acasă, la cafeneaua din centrul orașului. A fost lansat și apelul de voluntari, pentru cei care vor să devină rude pentru o zi ale oamenilor internați în spitale. Pentru prima dată, se pot implica în activitatea de voluntariat persoane din orice localitate, nemaifiind necesară prezența fizică. Formularul de înscriere pentru voluntari este disponibil online: https://forms.gle/9u5GnKNNkaNNJJ2d8

Conversațiile cu pacienții vor avea loc de la distanță, prin telefon sau videocall, în week-end-urile 22-23 august, 29-30 august, 5-6 septembrie, 12-13 septembrie, 19-20 septembrie. Fiecare voluntar poate alege săptămâna în care dorește să se implice și în care poate participa online la întâlnirea de tip training, transmit organizatorii.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin