Cluj-Napoca. 2018. Oraşul se află în plină criză managerială a gunoaielor. Deşi nu se recunoaşte, deşi preţul gunoiului menajer colectat de firmele de salubritate este mărit prin acte adiţionale, gunoiul tronează la fiecare punct gospodăresc şi invadează o bună parte din spaţiul verde.
Asociaţiile de locatari / proprietari au fost obligate de municipalitate să semneze cu firmele impuse, indiferent de calitatea serviciului pe care-l prestează acestea, rezilierea contractelor fiind practic imposibilă.
Chiar dacă pe paginile de facebook şi în comunicatele de presă ni se prezintă măsurile luate în cazul unor depozitări ilegale de gunoi, nu sunt făcute suficiente verificări de către poliţia locală, nici la punctele de colectare a gunoiului, nici în zonele verzi pe care le tranzităm sau pe care le-am putea folosi ca spaţii de relaxare.
Sub impactul imaginilor prezentate zilele trecute, atât pe reţeaua de socializare de către POL, cât şi pe Ziar de Cluj, legate de starea mizerabilă în care se află zone întregi de la marginea oraşului, voluntari ai „Iniţiativei pentru Mănăştur” au luat la pas zona verde de La Terenuri şi au pornit o mini-acţiune de ecologizare în cartier.
Din nefericire, situaţia generată de închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât a dus la aglomerarea pădurii Făget de la marginea cartierului cu tabere nomade, care „împodobesc” atât pădurea cât şi malul Pârâului Calvaria (Ţiganilor). „Recolta” zilnică ce o culeg din punctele de colectare a gunoiului de la blocurile din Mănăştur este împrăştiată pur şi simplu atât în pădure, cât şi pe malul pârâului.
Imaginile următoare au fost surprinse pe malul Pârâului Calvaria, zona La Terenuri.
Cantitatea foarte mare de gunoi împrăştiată pe o zonă întinsă a pârâului nu a putut fi adunată în totalitate de către voluntari. În consecinţă, aceştia au sesizat primăria şi au solicitat sprijinul şi intervenţia acesteia.
Cetăţenilor le pasă! #plogging
Remarcăm acţiunile individuale ale unor cetăţeni, prin care zeci de saci sunt umpluţi cu mizeriile lăsate prin Făget, dar şi răspunsul, de obicei, prompt al celor de la Spaţii Verzi, când sunt rugaţi să-i ridice, ca şi multitudinea de sesizări depuse pe aplicaţia my-cluj, legate de rampele de gunoi din pădure.
„În timpul crosului pentru strângerea de fonduri Teach for Romania, am dat de Geta Siedmiogródka, care făcea curăţenie în pădure. Umpluse deja toţi sacii pe care-i avea, dar nu-i putea căra pentru că erau mult prea grei! Aşa că băieţii cei inimoşi, care donasera deja bani pentru educaţie, au pus şi mâna pentru natură, au făcut #plogging şi au cărat sacii din pădure” – Mona Varga, grupul „Alergători începători Cluj”.
#plogging e un nou curent în rândul celor care iubesc mişcarea, alergarea în natură, prin care se îmbină munca de adunare a gunoaielor cu sportul. Chiar dacă primele acţiuni sub acest hastag în Cluj au avut loc pe malul Someşului, şi Făgetul a beneficiat de un tratament profilactic, când grupurile „Alergători începători Cluj”, Runners Cluj şi „Someşul nostru” au luat cu asalt zona Bazei sportive Unirea. Rezultatul îl vedeţi în imaginea de mai jos, iar detalii despre ziua în care alergătorii nu au mai apucat să alerge puteţi citi pe cluj.info.
Acestea sunt câteva din acţiunile prin care, şi în această primăvară, mănăşturenii atrag atenţia asupra situaţiei în care se află atât zona verde La Terenuri, cât şi Făgetul.
Cantitatea imensă de gunoaie şi de deşeuri, rezultate din construcţii şi nu numai, pare a fi fără sfârşit, de aceea sunt necesare atât eforturile individuale, dar mai ales implicarea rapidă şi hotărâtă a administraţiei locale şi a direcţiilor cu atribuţii legate de mediu şi ordine publică.
PS.: Aflăm din surse neoficiale că „Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu numai că nu va fi gata în acest an, dar acolo nu va fi gata niciodată”. Fotografiile şi explicaţiile obţinute de Szakáts István şi publicate pe pagina sa de facebook ridică mari semne de întrebare.