Deşi au trecut doi ani de la reabilitarea Cinematografului Dacia şi a zonei aferente, graba cu care s-a lucrat pentru încheierea lucrărilor de amenajare exterioară a spaţiului îşi produce, încet-încet, efectul. Inaugurat în luna mai a anului 2016, chiar înaintea startului campaniei electorale, Cinematograful Dacia s-a dorit a fi prezentat ca o mare realizare oferită mănăşturenilor în schimbul votului la alegerile locale. Iar dacă mănăşturenii s-au învăţat cu faptul că acest spaţiu este tot mai greu de folosit, că firmele care produc evenimente contra cost au prioritate în faţa asociaţiilor sau şcolilor din cartier care doresc să-şi prezinte sau să-şi desfăşoare programele sociale / artistice în cadrul centrului comunitar Cinema Dacia, că sunt tot mai mulţi „angajaţi” prezenţi în biroul din cinema, dar nu ai cu cine discuta despre organizare sau promovarea activităţilor din cartier, alta e situaţia când vorbim despre ce e în afara clădirii.
Deşi s-au amplasat camere de supraveghere performante, deşi în cinema se află un birou al poliţiei locale, distrugerile din zonă se adaugă mizeriei lăsate în urmă de nomazii ce răscolesc gunoaiele.
Anunţat iniţial ca spaţiu proprietate privată pe care primăria clujeană „nu poate interveni nici măcar cu o lopată de nisip”, în zilele dinaintea campaniei electorale zona a fost „renovată”, primind asfalt, pietriş şi vopsea atât cât să dea bine în poze. După cum remarcau şi cititorii noştri în urmă cu doi ani (şi lucrurile au rămas neschimbate de atunci – citeşte aici despre „Grota de lângă cinematograf”), lucrările făcute pe repede înainte nici nu au acoperit toată zona, nici nu au consolidat elemente existente. Astfel spoită în grabă, balustrada de lângă rampa de acces pentru cărucioare, o balustradă care în mod normal e puţin supusă presiunii, a cedat după doi ani de la re-vopsire şi două săptămâni de la prima semnalare a desprinderii.
„Comunicat de presa, (18 mai 2016)
Ref: Cinematograful Dacia, redat clujenilor
Cinematograful Dacia din cartierul clujean Manastur a fost reabilitat de Primaria Cluj-Napoca datorita implicarii clujenilor in proiectul bugetarii participative. Urmare a acestui proces, clujenii au decis ca reabilitarea cinematografului trebuie sa reprezinte o prioritate a administratiei. Costurile investitiei au fost de 2 833 943,58 (TVA inclus) pentru reabilitarea cladirii cinematografului, iar pentru dotarile de top, incluzand un videoproiector de ultima generatie cu tehnologie 4k, s-au cheltuit 1 932 993,84 (TVA inclus).
Cinematograful dispune in prezent de o sala mare cu 205 fotolii, pregatita pentru proiectii de film, spectacole de teatru, concerte etc. Mai exista o sala mica, multifunctionala, adaptata pentru aproape orice tip de eveniment, cu o capacitate pe scaune de aproximativ 100 de locuri. Foaierul generos poate gazdui expozitii si coctailuri. La etaj este, de asemenea, o mica sala multifunctionala, care va putea fi folosita de clujeni pentru diverse activitati: cursuri, seminarii, sedinte, intalniri etc.” – textul integral poate fi consultat aici.