Macazul buclucaş

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin
Primim de la cititori: Circulând prin Cluj, este imposibil să nu observi o serie de inadvertenţe în circulaţia rutieră, create tocmai de către cei chemaţi să vegheze ca aceasta să se desfăşoare în condiţii de relativă securitate. Un astfel de exemplu, îl constituie macazul liniilor de troleibuze, aflat pe strada Primăverii, înaintea sensului giratoriu de la intersecţia cu strada Izlazului.
m01acaz
Încă de la înfiinţarea liniei de troleibuz, numărul 7, Compania Autonomă de Transport a montat un macaz spre a permite vehicolelor care se deplasează dinspre Calvaria, deservind această linie, să vireze la stânga de pe strada Primăverii, pentru a se înscrie pe strada Izlazului. Până aici, totul pare a fi în regulă. Spun „pare”, întrucât macazul respectiv este amplasat în apropierea sensului giratoriu, pe drumul cu prioritate, fiind o potenţială cauză de accidente.
m05acaz-5
La trecerea peste macaz, troleibuzele sunt nevoite să reducă extrem de mult viteza, fapt care dă senzaţia că acestea acordă prioritate autoturismelor intrate în sensul giratoriu din direcţia Izlazului, spre Primăverii. Mănăşturenii cunosc acest fapt şi acordă, regulamentar, prioritate troleibuzelor, dar străinii fac semne amicale spre aceste mijloace de transport, în semn de mulţumire pentru „bunăvoinţă” şi-şi continuă drumul, determinând troleibuzele să frâneze violent.
Această mică „neplăcere” s-ar putea evita, dacă CTP ar binevoi să mute macazul buclucaş cu câţiva metri mai în jos, pentru ca troleibizele să nu fie nevoite să reducă viteza tocmai la intrarea în sensul giratoriu, respectând doar indicatorul de drum cu prioritate.
Ioan CIORCA
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin