Jurnalismul local în era digitală – abordarea germană

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Ambasada Germaniei la București și Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) organizează trainingul cu tema “Jurnalismul local în România și Germania – provocări și perspective“ susținut de Christina Knorz, redactor-șef al publicației multipremiate “Nordbayerischer Kurier”. Evenimentul va avea loc pe data de 5 noiembrie, începând de la ora 14.30, la Centrul de Cultură Urbană Casino, Cluj-Napoca.

„Scopul principal al APPC este creșterea gradului de profesionalism al jurnaliștilor clujeni și asta încercăm să facem prin trainingul organizat împreună cu Ambasada Germaniei. Ideea s-a născut în urma discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții Ambasadei care ne-au întrebat: «cu ce vă putem ajuta?». Am considerat că cel mai mare ajutor ar fi să avem acces la experiențele pe care le-au avut jurnaliștii din străinătate, întrucât peste tot în lume presa se confruntă cu o criză importantă. Putem învăța foarte mult din greșelile și din succesele altora”, Remus Florescu, președintele APPC

Ziarul „Nordbayerischer Kurier” lucrează, începând din februarie 2015, ca unul dintre puținele ziare regionale după principiul “Online to Print”. Printre numeroasele premii ce i-au fost acordate ziarului în anii trecuți se numără Premiul German pentru Jurnalism Local în anii 2013 și 2014. În afară de aceasta, ziarului i-a fost acordat de mai multe ori renumitul premiu “European Newspaper Award.”

14940081_1368017929876933_2984426839563078556_o

Christina Knorz este, din luna februarie 2016, redactor-șef interimar al ziarului “Nordbayerischer Kurier”. Înainte de aceasta, a fost timp de 5 ani șefa redacției de știri locale. Din 2014 este membră a echipei de proiecte pentru jurnalismul local al Centralei Federale pentru Educație Politică.

Manifestarea va avea următorul conținut:

  • Scurtă introducere privind tema „Jurnalismul local în Germania“
  • Noi provocari pentru presa scrisă (locală) în contextul dezvoltării tehnologiilor online
  • Cum funcționează principiul “Online to Print”
  • Cum se face tranziția de la presa scrisă la cea online din punct de vedere redacțional (exemplul ziarului Nordbayerischen Kurier)
  • Este rentabil jurnalismul local online din punct de vedere financiar? Ce modele de finanțare sunt încercate acum în Germania?
  • Perspectiva: are jurnalismul local un viitor în era online?
  • Discuții cu membrii APPC prezenți la manifestare

Manifestarea va dura circa 3-4 ore şi se va desfășura în limba engleză.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin