Cu emoţie (şi puţină teamă – îngrijorare transmisă din partea părinţilor), elevii s-au prezentat azi la porţile şcolilor din Mănăştur. Aşteptaţi de învăţători sau diriginţi, folosind mai multe intrări în curtea şcolii, s-au aşezat cuminţi în şir indian, la distanţă faţă de colegul de clasă, înainte de a intra din nou în şcoală.
Cu măştile pe faţă, eroii acestor zile s-au reîntâlnit la şcoală după o lungă perioadă de izolare.
Trebuie remarcat efortul cadrelor didactice care au ales să fie alături de elevi şi al copiilor ce vor purta masca în timpul orelor.
Un exemplu remarcabil este cel al învăţătorului de la Şcoala Liviu Rebreanu: acesta a optat pentru prezenţa alături de elevi, în ciuda faptului că se încadrează între persoanele cu grad ridicat de risc şi a posibilităţii oferite de către inspectoratul şcolar de a desfăşura orele în sistem online sau de a alege opţiunea pensionării. Pentru elevii săi, domnul Traian Făgărăşan a ales să ducă până la capăt şi această generaţie pe care a preluat-o în urmă cu patru ani. Cu puţin timp în urmă, acesta a şi fost remarcat şi premiat de Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj la ultima ediţie a Galei „10 din 10”, ca fiind unul dintre „cei mai iubiți și apreciați profesori învățători: DOMNUL ÎNVĂȚĂTOR TRAIAN FĂGĂRĂȘAN, DE LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ „LIVIU REBREANU” – Un dascăl care acordă o importanță deosebită dezvoltării emoționale a copiilor, și care își dedică mult din timpul său elevilor cu cerințe educative speciale. Cu un efort extraordinar, se ocupă de integrarea copiilor cu autism în mediul școlar și are rezultate remarcabile. Un adevărat profesionist care dă dovadă de multă discreție și empatie”.
„În acest an ne aflăm într-un context nou, care ne obligă să fim mai responsabili, mai atenți. Pandemia produsă de noul coronavirus ne-a schimbat viața într-un mod semnificativ, învățându-ne că distanțarea socială, spălatul pe mâini periodic și purtarea măștii de protecție, ne pot menține sănătoși, limitând riscurile de răspândire a COVID-19. Prin impunerea noilor reguli, profesorii și părinții au o mai mare responsabilitate față de copii, pentru a-i face să înțeleagă că pe primul loc este sănătatea acestora și că aceste reguli trebuie respectate cu strictețe”, a transmis şi prefectul județului Cluj, domnul Mircea Abrudean, cu ocazia începerii noului an școlar.
În acelaşi timp, e de înţeles nemulţumirea părinţilor care nu sunt de acord cu purtarea de către copii a măştilor pe durata desfăşurării orelor de curs, în condiţiile în care parcurile oraşului şi locurile de joacă au fost pline în această perioadă, iar măştile au lipsit cu desăvârşire.
S-a remarcat, de asemenea, pe alocuri, lipsa poliţiei locale din preajma şcolilor, având în vedere că accesul copiilor în curtea şcolii se face la ore diferite, iar probabilitatea apariţiei incidentelor este crescută.