Aniversare: 50 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Zootehnie și Biotehnologii din cadrul USAMV Cluj-Mapoca

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii  (FZB) din cadrul USAMV Cluj-Napoca celebrează în anul 2018 o jumătate de secol de la înfiinţare, iar ceremonia dedicată acestui eveniment este programată vineri, 29 iunie, începând cu ora 9.30, în Aula ”Mihai Șerban”.

Creşterea performanţei didactice şi a celei de cercetare, preocupări permanente ale cadrelor didactice din facultate, s-au materializat în timp prin dezvoltarea a două programe de studii în domeniul  Zootehnie, respectivPiscicultură şi acvacultură, și a trei programe de studii în domeniul Biotehnologii:Biotehnologii Agricole, Biotehnologii pentru industria alimentară şi Biotehnologii medical veterinare.

”Calitatea absolvenţilor FZB Cluj este cunoscută și apreciată unanim, iar implementarea planurilor de învăţământ ale Sistemului Bologna a fost realizată cu succes de câteva generații. Facultatea a derulat numeroase contracte de cercetare, iar rezultatele acestora au fost materializate în rase și hibrizi noi de animale (Merinos de Cluj, hibrizi de palmipede), produse și subproduse tradiționale și de origine geografică  (Brânza de Mănăștur), tehnologii de creștere (Modul Sericicol Familial), echipamente de uz biotehnologic, produse utilizate în nutriție (sarea de Tazlău) și alte propuneri sau brevete de invenție. Baza materială a facultății a fost dezvoltată permanent și în prezent este constituită din clădiri proprii cu laboratorare de licență și cercetare, centre de cercetare, unități de cercetare în cadrul Institutului de Științele Vieții ”Regele Mihai I al României”, spații destinate biobazelor disciplinelor, Ferma Cojocna sau alte locații în care studenții pot derula activități de învățare și practică, în conformitate cu curicula planurilor de  învățământ. Este o onoare pentru noi, cei care celebrăm acum 50 de ani de existență, să vă avem alături la ceremonia de vineri”, a declarat decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, Prof. dr. Daniel Severus Dezmirean.

Reuniunea de vineri va avea loc la Aula ”Mihai Șerban”, unde vor fi rememorate pagini din istoria învățământului superior zootehnic din Cluj-Napoca, vor fi prezentate mesaje din partea Ministerului Educației Naționale, Ministerului Cercetării și Inovării, Ministerului Agriculturii și ale decanilor facultăților de profil din țară, precum și salutul autorităților locale și al Academiei Române.

De la ora 12.15 vor avea loc ceremoniile de decernare a titlului ”Profesor Honoris Causa” de către FZB, ”Pentru performanțe deosebite în domeniul zootehniei românești”, directorului general Transavia SA, Dr. ing. Ioan Popa, și directorului general Pig Improvement Company Europa Centrală și de Est, Dr. ing. Ioan Ladoși, se mai arată în comunicatul trimis pe adresa redacţiei.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin