Provocarea secolului pentru România: Certificare digitală pentru călătorii în spaţiul UE

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

O nouă provocare stă în faţa factorilor de decizie din ţara noastră. După ce a ratat implementarea aplicaţiilor pentru monitorizarea contacţiilor Covid-19 pe mobil, Comisia Europeană solicită statelor membre participarea la realizarea şi implementarea aşa-numitului Digital Green Certificates – certificat verde digital pentru cei care s-au vaccinat sau pot prezenta un test negativ Covid-19.

Un certificat verde digital este o dovadă digitală a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a recuperat de la COVID-19 sau are un rezultat negativ al testului.

Pe lângă posibilele utilizări în domeniul asistenței medicale, scopul certificatului este de a facilita libera circulație în siguranță a cetățenilor unui stat membru către și în alte state membre ale UE.

Comisia Europeană cere sprijinul ţărilor UE pentru a identifica soluţii tehnice ce pot fi implememtate imediat şi care să asigure verificarea autenticităţii acestora în mod sigur oriunde în UE şi totodată să permită recunoaşterea reciprocă a certificatelor în tot spaţiul UE.

Aceste documente ar trebui să intre în circulaţie în această vară, astfel că UE solicită rapiditate în dezvoltarea unei soluţii legale pentru un cadru comun privind certificarea vaccinării, testării şi recuperarea după boală pentru a facilita libera circulaţie. Statele membre trebuie să stabilească rapid soluții tehnice la nivel național pentru a se asigura că astfel de certificate pot fi eliberate și verificate în mod sigur peste tot în UE.

În această lună, Comisia va prezenta o propunere legală privind certificatele verzi digitale. Parlamentul European și statele membre ale UE vor trebui să aprobe propunerea. În această vară, Comisia va crea o infrastructură digitală care ar facilita autentificarea certificatelor verzi digitale, iar statele membre vor trebui să fie capabile să introducă modificările necesare în sistemele lor naționale de evidență medicală.

Comisia colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a se asigura că certificatele emise în UE pot fi recunoscute și în alte părți ale lumii, precum şi de către companiile aeriene.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin