„Vechiul Cluj” a redescoperit „primul Cluj”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Acţiunea Asociaţiei Vechiul Cluj de sâmbăta trecută, 29 iulie, a avut parte de o numeroasă audienţă, deosebit de interesată de tema propusă în turul ghidat: Mănăşturul, locul de unde a început istoria oraşului. Profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici a ţinut să atragă atenţia celor prezenţi la poarta bisericii Calvaria că „aici vorbim despre primul Cluj, locul unde a fost reședința comitelui Toma al Clujului, menționat la 1173. Aici s-a aflat, probabil, cetatea voievodului Gelu. Tot aici, de-a lungul Evului Mediu, regăsim una dintre cele mai importante instituții ecleziastice ale Transilvaniei, abația benedictină de la Cluj-Mănăștur”.

Biserica „Sfânta Fecioară Îndurerată”: altarul de lemn, adus de la Biserica Sf. Mihail din Piața Unirii, încadrat de praporul-drapel Monostor

Pentru cei care nu au putut participa la acest tur, Asociaţia Vechiul Cluj editează lucrarea „Re-descoperim Clujul”, care va include descrierea incursiunilor turistice din acest an, pe modelul realizat anul trecut în urma primei ediţii a tururilor ghidate. Povestea cetăţii distruse de invazia tătărilor, a leului şi a ceasului solar de pe peretele bisericii Calvaria, istoria fostei biserici iezuite de pe Calea Mănăştur se vor regăsi în acest ghid, alături de date concrete despre clădirea fostei vămi şi a locului unde mănăşturenii şi-au marcat identitatea: zidul pe care au scris „Până aici democraţia, de aici încolo Mănăşturul”.

La al zecilea tur ghidat din acest an, organizat de Asociaţia Vechiul Cluj, au participat mai bine de 50 de persoane, interesate de istoria locurilor şi a obiectivelor aflate pe Calea Moţilor şi Calea Mănăştur. Locul unde au căzut eroii Revoluţiei din 1989, biserica pe care, în loc de cruce, tronează impunător un cocoş şi prima grădiniţă din Cluj au fost reperele care au încheiat prima incursiune în istoria Vechiului / Primului Cluj.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin