Dacă pentru „La Terenuri” mai avem de aşteptat, Parcul Feroviarilor are o şansă la viaţă

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Primim la Redacţie: Avem în Cluj o zonă, care de zeci de ani de zile se află ”în tranziție”: Parcul Feroviarilor.

În spatele desființatului abator clujean – azi nu mai există nici măcar o urmă a clădirii, doar o parte a gardului frontal inițial ne amintește de sângeroasa instituție, care pe vremuri a fost înființată la marginea orașului, margine, care, prin extindere, acum aparține de zona centrală – avem un teren cu o istorie zbuciumată.

Înainte de apariția coloniei Lupșa, cum se numea pe la sfârșitul secolului XIX zona de case de lângă abator, a existat lângă Someș un obor de vite. Ca să nu fie nevoie de o deplasare anevoioasă a animalelor, un întreprinzător dibaci a construit clădirea abatorului. Vremea trece, puterea în stat se schimbă și pe la începutul anilor 1960 oborul, nemaiavând rol important după colectivizare, se transformă în parc de recreație. Probabil în aceeași perioadă primește și zona de mai jos, de după podul pietonal de peste râu, care după război a fost parcelat în grădini de către cei ce încercau o supraviețuire a sărăciei crase apărute peste tot, cum îmi povestea Tata, o nouă funcție, cea de părculeț, prin plantarea unor copaci și aranjarea cât de cât a suprafeței. (Tot de la Tatăl meu știu, că acest părculeț a fost ocolit în cerc mare, deoarece după o vreme a devenit locul de întâlnire a … celor cu gusturi sexuale diferite de cel obișnuit.) Avem, deci, încă o zonă de verdeață, unde oamenii muncii se pot destinde după o zi grea de lucru sau măcar la sfârșit de săptămână, care a primit numele de Parcul Feroviarilor, având în incintă și un trenuleț funcțional. Ca orice spațiu nefolosit, însă – pentru că după o vreme a început să fie tot mai puțin vizitat -, a ajuns, să se sălbăticească. S-a încercat în repetate ori reînvierea parcului, chiar și printr-un proiect prin care ar fi urmat să fie transformat în parcele conținând terenuri de fotbal. Fără succes. Parcul a devenit ascunzătoarea unor oameni decăzuți, într-o vreme existând chiar și o ceată de câini fără stăpân, ajungând să devină pericol public.

Și totuși, vine vreme bună!

De ceva timp s-a pornit un concurs, de către FabHub – www.fabhub.ro, o colaborare a oamenilor cărora le pasă de Cluj -, care să aducă la viață, să revitalizeze acest teritoriu verde, aprope de centrul orașului, printr-un concurs de proiecte, care spune:

”Căutăm proiecte din cele mai diverse – mobilier urban, amenajări temporare, infrastructură modulară pentru întâlniri ori recreație, arte vizuale, performative și evenimente, care angrenează comunitatea și îmbunătățesc felul în care este utilizat Parcul Feroviarilor acum. (…) Deadline 15 septembrie 2017”

Așteptăm cu nerăbdare prezentarea acestor proiecte, pentru că, după aparențe, există posibilitate de viață și după gardurile de sârmă!

Fălcușan-Fărcaș Zoltán

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin