Vacanță pe timp de pandemie? Da, cu respectarea cu strictețe a unor reguli

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Chiar dacă anul acesta nu ne vom avânta prea departe de casă în concediu cu cei mici, familiile se pot bucura de vară, cu condiția ca măsurile de siguranță, de distanțare socială și de igienă să fie respectate cu strictețe. UNICEF continuă acțiunile în sprijinul copiilor și a pregătit o listă de 11 elemente de care trebuie să țineți cont  atunci când vă planificați vacanța, dar și în timpul acesteia:

 1. Înainte de a vă face orice planuri, verificați întotdeauna care este situația în locul de destinație: câte cazuri sunt în ultimele zile și ultimele săptămâni, care sunt eventualele restricții impuse de autorități, ce condiții trebuie îndeplinite. În cazul în care luați în calcul o vacanță în străinătate, verificați dacă intrarea în țara de destinație sau în țările de tranzit se face fără carantină sau dacă trebuie să faceți un test înainte. Site-ul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Boliloreste o sursă actualizată zilnic și ușor de accesat.

De asemenea, Comisia Europeană a lansat în iunie portalul Re-open EU, cu informații esențiale despre reluarea, în siguranță, a liberei circulații și a turismului în Europa.

 1. Informați-vă din timp cu privire la datele de contact ale ambasadelor și consulatelor României în țările de tranzit sau de destinație. Puteți găsi informații actualizate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, împreună cu atenționări de călătorie în spațiul european, dar și în afara Europei.
 2. Înainte de a face o rezervare, verificați dacă hotelul sau pensiunea în care doriți să vă cazați a luat măsurile de prevenție care vă fac să vă simțiți în siguranță. Nu are rost să mergeți într-un loc în care veți fi mereu stresați și nu veți putea să vă relaxați.
 3. Evitați locurile aglomerate și reduceți la minimum contactul cu spațiile comune. O soluție pentru a evita spațiile de cazare închise sunt campingurile. Apropierea de alți turiști e mai puțin riscantă dacă se face în aer liber, dar există și aici o problemă, și anume grupurile sanitare comune din campinguri.
 4. Chiar dacă locul în care vă cazați este curat și regulile de igienă par a fi respectate, folosiți dezinfectanți pentru suprafețe pentru a curăța obiectele și zonele cele mai utilizate, atunci când intrați pentru prima oară în camera de hotel. Același lucru este valabil și în cazul în care închiriați o mașină.
 5. Supravegheați-i cu atenție pe copii. Atunci când se joacă, cei mici ating multe suprafețe care pot fi contaminate, mai ales în aeroporturi, mijloace de transport în comun urbane și locuri de joacă. Atunci când vă aflați în aceste locuri, țineți întotdeauna la îndemână gel dezinfectant și spălați-vă pe mâini, atât dumneavoastră cât și copiii, ori de câte ori este nevoie.
 6. Dacă vă aflați într-o situație de risc sau un alt membru al familiei este într-o asemenea situație, reevaluați plecarea. Cu toate că nimeni nu este în afara riscului de infectare, anumite categorii de persoane pot fi mai expuse și pot face o formă mai gravă a bolii. De asemenea, nu plecați la drum dacă nu vă simțiți bine sau ați intrat în contact cu o persoană infectată.
 7. Luați în calcul ipoteza ca unul sau mai mulți membrii ai familiei sau ai grupului cu care plecați să se îmbolnăvească pe durata vacanței, caz în care situația se va schimba radical, iar aceasta nu înseamnă doar o posibilă internare pe o perioadă lungă într-o unitate medicală, ci și probleme pentru cei care nu sunt infectați, dar care s-ar putea să fie nevoiți să rămână în izolare. Cu cât respectați mai strict regulile de distanțare și de igienă, cu atât reduceți probabilitatea ca un astfel de scenariu să se întâmple, dar asta nu înseamnă că riscurile sunt complet eliminate, ci doar că pot fi semnificativ reduse.
 8. E mai util ca niciodată ca, înainte de plecarea în străinătate, să încheiați o asigurare privată de călătorie. Acest lucru vă poate ajuta ca, în cazul unor probleme de sănătate pentru care e nevoie de asistență medicală, să evitați unitățile sanitare aglomerate.
 9. Pentru că situația se poate schimba drastic de la o zi la alta, luați cu dumneavoastră provizii suficiente: dezinfectanți, măști, medicamente de bază. Astfel, veți reduce și contactul social necesar atunci când mergeți la cumpărături.
 10. De asemenea, fiți pregătit / pregătită pentru orice schimbare de situație, aceasta însemnând că s-a putea să fiți nevoiți să stați în carantină obligatorie la întoarcerea acasă. Și chiar dacă o perioadă de carantină nu va fi obligatorie, luați în calcul o perioadă de autoizolare la întoarcerea din vacanță, pentru a-i proteja pe cei dragi care au rămas acasă.

La acestea se adaugă 10 recomandări ale Comisiei Europene pentru a călători în siguranță pe timp de pandemie

 • Rezervați biletele și înregistrați-vă online pentru a evita cozile, pe cât posibil.
 • Respectați distanțarea fizică la depunerea bagajelor, la controalele de securitate, la îmbarcare și la recuperarea bagajelor.
 • E posibil ca mai puțini pasageri să fie acceptați la bord și e posibil, de asemenea, să vi se solicite să vă așezați la distanță față de pasagerii care nu locuiesc împreună cu dumneavoastră.
 • Când distanțarea fizică este greu de respectat, vi se poate cere să purtați o mască de protecție.
 • E posibil ca la bord să nu fie disponibile alimente, băuturi și alte produse.
 • Companiile de transport pot monta ecrane de protecție – de exemplu între pasageri și șoferul autocarului. Vi se poate cere să vă îmbarcați pe ușa din spate.
 • Șoferii ar trebui să deschidă ușile automat în fiecare stație, astfel încât pasagerii să nu fie nevoiți să atingă butoanele sau clanțele.
 • Stațiile, porturile și aeroporturile ar trebui să garanteze curățenia și dezinfectarea regulată și ar trebui să pună la dispoziție produse de igienizare/dezinfectanți, inclusiv la bord.
 • Ar trebui să existe o ventilație corespunzătoare a tuturor mijloacelor de transport.
 • Pasagerii pot alege între rambursarea costului biletului sau redirecționare pentru biletele anulate. Dacă societatea de transport vă oferă un voucher, aveți în continuare dreptul să solicitați restituirea sumei.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin