Acţiuni de amploare în „Luna Plantării Arborilor”, umbrite de distrugerea pădurilor existente

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Dacă anul trecut vorbeam despre luna martie ca fiind luna pădurii, anul acesta, ca o recunoaştere a situaţiei grele în care se află pădurile din ţara noastră, Romsilva şi Ministerul Apelor şi Pădurilor au declarat perioada 15 martie – 15 aprilie ca fiind „Luna Plantării Arborilor”.

Chiar dacă în cadrul proiectului naţional de împădurire Direcția Silvică Cluj are parte de o acţiune de mare amploare, pe plan local reprezentanţii Romsilva refuză în continuare să ia atitudine şi să ofere o soluţie pentru a stopa distrugerea pădurilor limitrofe oraşului.

„E o pădure superbă lângă cel mai mare cartier al Clujului. A ajuns raiul hoţilor şi focar de infecţie. Parcul Central e o glumă faţă de potentialul acestui loc verde original. Autorităţile nu fac absolut nimic de ani de zile”, susţin, revoltaţi, locuitorii Mănăşturului.

Direcția Silvică Cluj plantează 1.200.000 puieți

„Acţiunea pe care o organizăm se desfăşoară în fond forestier de stat şi se vor planta puieţi de gorun, paltin de munte, frasin şi cireş.”

Direcția Silvică Cluj îşi propune să planteze în această primăvara 1.200.000 puieți. Acţiunea de împădurire va avea loc în data de 8 aprilie 2017, ora 9:30, în zona Releu Feleac (pârtia de schi). Direcția Silvică va asigura participanților unelte specific activității de plantare, mănuși de protecție, apa de băut. Pentru a participa la acest eveniment puteţi trimite un e-mail pe adresa office@cluj.rosilva.ro în care să precizați numele și numărul de persoane care vă vor însoți.
Pentru informații și detalii suplimentare: Aurel Pepine, tel 0730653018, Vasile Muste, tel 0730653008.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are în plan regenerarea în acest an a peste 14.200 de hectare, în campania de primăvară urmând să planteze peste 32 de milioane de puieți, o investiție de peste 42 de milioane de lei. În ultimii 26 de ani, Romsilva susţine că a regenerat peste 540.000 de hectare fond forestier de stat.

Adoptă un arțar!

Într-o acțiune de protest împotriva atacurilor corupților la OUG 51 care protejează pădurile, membrii și simpatizanții USR Cluj donează peste 1000 de arțari, (paltin de câmp, acer platanoides), tuturor celor care doresc să-i planteze în perioada 24-31 martie. Astfel, sunteţi aşteptaţi în zilele următoare la Parc Colina, între orele 16,00-19,00, pentru ca, în parteneriat cu Primăria Cluj şi cu Eco Garden, să participaţi la amenajarea parcului care să concureze cu Parcul Central!

 

Recomandări zone de plantare: locurile de joacă, pereții „orbi” la 2 m de clădire (părțile laterale ale blocurilor unde nu sunt geamuri sau sunt doar geamuri mici, de aerisire, au fost neglijate în investițiile în spațiul verde, deoarece nu erau vizibile de la geamurile proprietarilor), triunghiurile dintre alei, micile zone dintre blocuri, neamenajate de asociațiile de proprietari
Arțarii pot fi ridicați de la Parc Colina sau de pe str. Arieșului 109. Alte informații la 0773986625 – Mona Varga.

Tu unde vei fi pe 1 aprilie

Asociația CERT-Transilvania sună adunarea pentru o nouă acțiune de re-împădurire și declară deschis sezonul verde al voluntariatului clujean. Într-un parteneriat cu Romsilva, cea de-a cincea ediție a acțiunii de împădurire de primăvară, din cadrul programului “CERT pentru mediul înconjurător” va avea loc pe data de 1 aprilie 2017, în zona Hoia-Suceagu , din apropierea orașului Cluj-Napoca. Obiectivul din acest an are la bază numărul crescut al voluntarilor care s-au alăturat echipei CERT-Transilvania, astfel încât organizatorii îşi propun să planteze 15.000 de puieți de arbuști, pe o suprafața de 3 ha. Prin acest demers asociaţia doreşte să îndrume societatea civilă prin puterea exemplului și să lase moștenire generațiilor viitoare un mediu sănătos, curat și pur.

„Deplasarea către parcelă de împădurit se va efectua sâmbătă dimineața, după următorul program:

  • ora 8:30 – participanții care au menționat că au nevoie de transport , sunt așteptați pentru îmbarcarea în autocare, pe platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian”. Plecarea spre locația evenimentului de împădurire se va efectua la ora 8:45, rugăm punctualitate;
  • ora 9:30 – participanții care se deplasează cu mijloace proprii de transport sunt așteptați în centrul comunei Suceagu, punctul de reper fiind locul unde întorc autobuzele.

Distanța de aproximativ 2 km, dintre centrul comunei Suceagu și parcela de împădurit va fi parcursă pe jos. Vă rugăm să urmăriţi prognoză meteo pentru data de 1 aprilie și să venişi echipați adecvat unei acțiuni desfășurate în teren: cizme sau bocanci, haine potrivite etc.”
Pentru informaţii şi detalii suplimentare: Dan Jecan, Tel: 0722.749.794, Flaviu Garbo, Tel: 0722.248.118.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin