Surprize pentru şoferii care tranzitează Mănăşturul

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Antrenament pentru coşmarul rutier de la toamnă: încep lucrările la sensul giratoriu de pe Calea Mănăştur! Bonus: lucrările la sensul giratoriu de pe strada Izlazului nu sunt relevante, acesta îşi poate schimba forma şi dimensiunea de mai multe ori până la 1 septembrie.

„Primăria Cluj-Napoca demarează în această noapte (7/8 august 2017) lucrări pentru fluidizarea traficului la intersecţia Calea Mănăştur cu str Câmpului (construire sens giratoriu)” ne anunţă viceprimarul Dan Tarcea pe pagina sa de facebook. Aceste lucrări vin să completeze măsurile legate de fluidizarea circulaţiei rutiere în cartierul care a devenit o zonă de tranzit între oraş şi noul dormitor-Floreşti: lărgirea pe câţiva zeci de metri a străzii Câmpului şi sensul giratoriul din dreptul Big-ului.

Un sens giratoriu fără sens?

„Se va reorganiza tot traficul de pe strada Izlazului, se vor marca parcările. Acolo va fi poliţie permanentă şi va fi o maşină de ridicat alocată pentru cartierul Mănăştur, pentru că într-adevăr acolo este haos”- Dan Tarcea, viceprimar.

În emisiunea „Clujul în direct” mai mulţi ascultători i-au atras atenţia viceprimarului Dan Tarcea asupra problemelor pe care le generează sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Mehedinţi cu Izlazului. Dincolo de potenţialele beneficii date de posibilitatea virajului la stânga şi deblocarea intersecţiei următoare, dimensiunea prea mare a rondului din centrul intersecţiei pare a nemulţumi şoferii care tranzitează cartierul. Conform reclamanţilor, în sens se va intra pe două benzi şi se va ieşi doar pe una, fapt ce va sugruma circulaţia în zonă. Nici pentru autobuze şi troleibuze nu va fi uşor, acestea având un spaţiu foarte îngust de manevră în sens. Chiar dacă iniţial responsabilitatea a fost pasată către proiectanţi, viceprimarul a revenit şi a afirmat că: „nu este relevant ce se întâmplă în momentul de faţă” (?!) „Vom verifica şi dacă va fi cazul se va micşora. Până la finalizare vom lua această decizie. Finalizarea trebuie să fie până la 1 septembrie”.

În plus, într-un material publicat în ediţia tipărită a ziarului Buletin de Mănăştur, domnul Ioan Ciorca atrăgea atenţia asupra unei probleme ce pare a fi prea uşor trecută cu vederea: „(discutând despre) noul sens giratoriu, care se preconizează a fi funcțional până la sfârșitul verii, trebuie remarcat faptul că fără o reglementare a traficului pietonal în zonă, acesta nu își va atinge scopul pentru care urmează a fi realizat. Dacă în prezent, circulația se desfășoară cum se desfășoară – conducătorii auto acordându-și reciproc înțelegere –, nu același lucru se poate spune despre pietoni. Marea majoritate a celor care traversează strada Mehedinți spre și dinspre complexul Big par a fi lipsiți de cel mai elementar bun simț civic: se grăbesc să treacă strada, chiar dacă automobilele ce virează de pe Izlazului pe Mehedinți formează coloană, blocând intersecția, pentru a le acorda lor prioritate. Doamne ferește să aștepte câteva secunde! Zebra le aparține, e dreptul lor, așa că se grăbesc să ia fața automobilelor. Ba chiar îi apostrofează pe conducătorii auto, transmițându-și sentimentele pe care le nutresc față de aceștia, prin gesturi extrem de sugestive.

Așadar, pentru a-și atinge scopul existențial, sensul giratoriu trebuie completat cu pasarele pentru pietoni și cu reguli stricte obligatorii pentru aceștia, puse sub incidența amenzilor, pentru ca traficul în zonă să se civilizeze. Dacă la pasajele din gară – care nu sunt chiar atât de utilizate de către pietoni –, se preconizează a se monta scări rulante și lifturi, de ce într-o zonă atât de intens circulată precum este intersecția în cauză, nu s-ar putea monta pasarele, conform standardelor UE, pentru a fluidiza traficul, a preîntâmpina producerea de accidente și a detensiona relația conducător auto-pieton?

Sigur, realizarea sensului giratoriu – însoțit de pasarele pietonale –, ar soluționa problema traficului într-o oarecare măsură. În opinia mea, ideal ar fi ca edilii orașului să inițieze un concurs de proiecte vizând deschiderea unei noi artere rutiere, menită a lega strada Mehedinți direct cu sensul giratoriu de la intersecția Izlazului cu Primăverii. Sunt convins că mănășturenii au astfel de idei și de aceea îi invit să vină cu sugestii pe adresa redacției Buletin de Mănăștur (redactia@manastur.info), pentru ca apoi acestea să poată fi înmânate comisiei tehnice a Primăriei”.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

-