SKILLS FACTORY FUNDAMENTALS, un program complex de individualizare pentru excelență în baschet

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin
Interviu cu Marcel Țenter și Dragoș Curtifan despre proiectul dedicat elitelor generațiilor 2007-2008
SKILLS FACTORY, proiectul antrenorilor de baschet, Marcel Țenter, și de pregătire fizică, Dragoș Curtifan, a anunțat o abordare nouă în lumea baschetului românesc: pregătire tehnică și fizică continuă, de lungă durată și monitorizată permanent, pe parcursul întregului an, fără a interfera cu programul competițional al sportivilor!

Proiectul presupune 150 de ore de antrenament pe parcursul unui an, împărțite în camp-uri de week-end sau mai lungi, pregătirea urmând să se realizeze în aceiași locație premium, sala Labradors din Târgu Mureș.

Despre SKILLS FACTORY FUNDAMENTALS, programul dedicat baschetbaliștilor din generațiile 2007 și 2008 din toată țara, aflăm mai multe detalii chiar de la cei doi.
Rep.: Ce este SKILLS FACTORY FUNDAMENTALS și cu ce se deosebește el de alte programe adresate tinerilor baschetbaliști?
Marcel Țenter: Este un program care oferă tinerilor baschetbaliști oportunitatea de a-și crește marja de progres, printr-un concept continuu de pregătire fizică și tehnică, de lunga durată și monitorizat permanent. Acest proiect vine ca o extensie a programului propriu de pregătire în cadrul echipelor lor și nu interferează cu acesta, datele de antrenament sunt alese astfel încât să nu fie probleme de prezență la propriul club.
Dragoș Curtifan: Sportivii și părinții lor trebuie să înțeleagă că pregătirea pe termen scurt nu poate da roade decât pe termen scurt și nici aia nu e garantat. La Skills Factory Fundamentals volumul antrenamentelor și continuitatea acestora sunt completate de atenția la detalii, de dezvoltarea unor programe croite pe nevoile fiecărui sportiv, pe abilitățile și caracteristicile lui. Pentru monitorizarea continuă a progreselor fiecărui sportiv folosim cele mai moderne metode de analiză video. Faptul că sportivii revin la un interval regulat de timp în acest mediu de performanță, sub coordonarea acelorași antrenori, oferă un cadru propice dezvoltării, ajută atât antrenorul, care astfel cunoaște mai bine potențialul sportivului, dar îi este de folos și baschetbalistului. El va înțelege mai bine care îi sunt punctele slabe, unde trebuie să muncească mai mult și de ce îi cere antrenorul anumite lucruri.
Rep.: Cum v-a venit ideea organizării unui asemenea program?
Marcel Țenter: Ideea acestui program vine ca o necesitate a baschetului juvenil în acest moment și ca o nouă oportunitate prezentată tinerilor sportivi. Noi credem că este bine ca, pe piața baschetbalistică din România, pe lângă programele organizate de Federația Română de Baschet, să existe posibilitatea ca orice copil dornic să muncească să aibă unde să să o facă.
Rep: De ce tocmai pentru baschetbaliștii născuți în 2007-2008?
Marcel Țenter:Ne dorim ca munca noastră să aibă impact asupra jucătorilor cu care lucrăm. Pentru aceasta, așa cum spunea și colegul meu, este nevoie de timp. Am ales în acest moment aceste două generații pentru că nu au un program competițional atât de încărcat, sunt sub limita de vârstă cerută la programul Perform, organizat de Federație și, practic, vine ca și o etapă premergătoare acestuia. În plus, la acceastă vârstă, putem avea un impact deosebit de puternic asupra dezvoltării baschetbalistice a tinerilor jucători.
Rep: Ce oferă special sala Labradors din Târgu Mureș, de ce ați ales această locație pentru desfășurarea programului?
Dragoș Curtifan: Sala Labradors, fiind una privată, ne permite să avem acea continuitate de care vorebeam, putem dezvolta acest proiect pe termen lung, fără să avem pericolul schimbării locației din diverse motive. În plus, condițiile de aici sunt printre cele mai bune din țară, din punctul de vedere al dotărilor.
Rep: Ce se va întâmpla la selecția din 15 decembrie?
Dragoș Curtifan: Va fi un trial, vom selecta sportivii în așa fel încât să formăm grupele corespunzătoare actualului nivel de pregătire. Este important să vedem care este nivelul sportivilor care doresc să ia parte la proiect, pentru a ne adapta programul la nevoile lor.
Marcel Țenter: Cei care vin, trebuie să știe că vor fi împărțiți în funcție de nivelul de pregătire. SKILLS FACTORY FUNDAMENTALS se adaptează cu precizie nivelului fiecăruia, acesta fiind motivul pentru care dorim să facem acest trial. Sportivii de același nivel se vor antrena împreună, iar noi ne vom asigura că au un program de dezvoltare adecvat.
Detalii despre SKILLS FACTORY FUNDAMENTALS se pot afla AICI sau întrebând pe e-mail la adresa inscrieri@skillsfactory.ro.
Proiectul este susținut de BMW XCARS Mures, partener de mobilitate.
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin