Sfaturi ale Poliţiei Române, la reluarea şcolii

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

La reînceperea şcolii, Poliţia Română ne asigură că va fi prezentă în stradă, pentru a fluidiza traficul şi face apel la respectarea regulilor de circulaţie, solicitându-ne răbdare la volan. Recomandă conducătorilor auto să folosească luminile de întâlnire în permanenţă, mai ales că până pe 12 ianuarie, ora 09:00, se vor semnala ploi şi precipitaţii mixte.

politia romana trafic ploaie

Pentru părinţi, dar mai ales pentru copii, Poliţia Română vine cu o serie de recomandări de urmat până la final de an şcolar:

Pentru părinţi:

 1. Încurajaţi-vă copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber!
 2. Petreceţi cât mai mult timp împreună şi fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu!
 3. Implicaţi-l în activităţi sportive sau artistice, în funcţie de aptitudini! Nu îl lăsaţi să petreacă prea multe ore în faţa calculatorului şi nu-i permiteţi să stea seara, afară, până la ore târzii!

Pentru elevi:

 1. Respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni!
 2. Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când vă fixaţi un traseu pentru şcoală şi nu întârziaţi pe drum! Alegeţi să parcurgeţi acest drum împreună cu alţi colegi, mai ales dacă la ieşirea de la ore este seară!
 3. Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. E de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este, astfel, mult diminuată!
 4. Nu acceptaţi compania unor persoane necunoscute şi nu primiţi nimic de la acestea, indiferent ce vă spun!
 5. Evitaţi să aveţi asupra voastră sume mari de bani sau bijuterii deosebite, pentru a nu atrage atenţia infractorilor!
 6. Sunaţi la 112 dacă sunteţi în pericol sau martorul unei infracţiuni!
 7. Alegeţi-vă cu grijă prietenii! Păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile!
 8. Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii! Nu umblaţi cu lucrurilor colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă!
 9. Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă împingeţi colegii în pauze! Protejaţi elevii mai mici şi ajutaţi-i să se simtă în siguranţă!
 10. Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun!
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin