Haideți să facem o vizită virtuală în locurile în care se regăsesc imagini ale stemei orașului nostru, Cluj-Napoca /Kolozsvár /Klausenburg.
Prima fotografie am făcut-o în fața Oficiului Poștal nr.1 de pe str. Ferdinand /Wesselényi u. Clădirea a fost construită în 1898, iar stema orașului, împreună cu stema statului de care aparținea în acele vremuri Clujul, a fost așezată pe fronton, deasupra intrării principale. La schimbarea imperiului, cum se spune, stema României a luat locul celeilalte.
A doua reprezentare a stemei o găsim pe Obeliscul sau Stâlpul (Ștatua) Carolina, în limba maghiară Karolina-oszlop, Státua din Piața Muzeului /Karolina tér, realizat în 1831, ca urmare a vizitei caesaro-crăiești a perechii încoronate Francisc I. și Carolina Augusta.
A treia este o imagine în piatră a stemei, care apare pe placa din 1629, fixată pe Bastionul Croitorilor /Szabók bástyája, Bethlen bástya în amintirea unei importante renovări, executate pe vremea principelui Gabriel Bethlen /Bethlen Gábor, după ce bastionul a făcut față cu brio mai multor atacuri.
În cea de-a patra fotografie găsim o stemă ce se află în spatele unei porți, care este de obicei închisă, iar dacă n-ai pe nimeni cunoscut, dacă nu ai un șarm propriu, care să te ajute, dacă nu dai peste o domnișoară drăguță și binevoitoare, nu vei ajunge, să poți fi bucurosul proprietar al unui clișeu. Această stemă apare încadrată de o inscripție din 1717, când s-a executat o importantă renovare sub primarul Martin Horvath /Horváth Márton.
În a cincea imagine putem observa o piesă de pe clădirea cu numărul 6 din piața Mihai Viteazul /Széchenyi tér, construcția fiind datată pe la începutul secolului trecut. Avem o reprezentare încadrată pe frontonul clădirii, tot la mare înălțime, cum o putem vedea, de fapt, și pe cea din următoarele două fotografii: stema istorică și legală a orașului nostru, cu foto nr.6 preluat de la László Márkó. Prin octombrie 2015 s-a decis – probabil de către conducerea orașului – acoperirea stemei de pe vechea primărie cu acel material semi-transparent. Am sperat, că va urma o renovare în viitorul apropiat, dar nici până în ziua de azi nu s-a mișcat ceva în jurul acelei steme, exceptând ocazia, când un vânt puternic a ridicat parțial acel ”văl”, greșeală ce a fost rectificată în scurt timp, ca nu cumva alegătorii primarului în funcție să fie oripilați de vederea ei.
Ultimele fotografii mi-au fost transmise de Kiss Zoltán un vechi prieten ce mi-a fost coleg la cursurile de sculptură pe care ni le ținea Maestrul Ilarion Voinea. Ambele au fost făcute în biserica romano-catolică Sf. Mihail /Szent Mihály templom. Putem vedea o piatră cu funcția de cheie de boltă asupra căreia mi-a atras atenția de mai mulți ani Dan Clusiensis, un alt mare iubitor al orașului nostru. În cealaltă imagine avem o sculptură ce se găsește la baza unui ancadrament de ușă ce se află în partea stângă a bisericii, în interior.
Deși nu de mult puteam regăsi stema în stânga intrării la Muzeul de Istorie, deocamdată aceasta a dispărut, stemă care, după cum preciza prof. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, a fost amplasată inițial pe turnul Porții Podului.
Pe lângă acestea, nu sunt puțini cei care își amintesc de stema de pe loja din Teatrul Național, sau de cele imprimate pe sobele din diverse clădiri administrative.