Un pas înainte spre revenirea la „normalitate”: al patrulea vaccin aprobat pentru ţările UE

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Cel de al patrulea vaccin împotriva COVID-19 a fost autorizat în UE. Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson, a primit o autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19.

„Vaccinul Janssen este al patrulea vaccin autorizat din portofoliul UE și ne va ajuta să consolidăm campania de vaccinare în al doilea trimestru al anului 2021. Acesta necesită doar o doză unică, ceea ce ne aduce cu încă un pas mai aproape de atingerea obiectivului nostru colectiv de a vaccina 70 % din populația adultă până la sfârșitul verii”, susţine președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

După datele oferite, vaccinul Janssen va fi administrat în doză unică adulților cu vârsta de peste 18 ani. Vaccinul se bazează pe un adenovirus, un virus inofensiv care transmite „instrucțiunile” din partea virusului care cauzează COVID-19. Acest lucru permite celulelor proprii ale organismului să producă proteina specifică virusului COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției COVID-19. Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu cauzează boală.

Janssen va fi în măsură să furnizeze Uniunii Europene 200 de milioane de doze din vaccinul său cu doză unică împotriva COVID-19 începând din al doilea trimestru al anului 2021.

Conform  comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, avem în prezent patru vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19 pentru cetățenii din Europa, în ciuda presupuselor probleme pe care le-ar genera vaccinul companiei AstraZeneca.

Conform unor cifre oferite de prefectul judeţului, din lotul ABV2856 AstraZeneca pus în carantină la nivel naţional, au fost disponibile în 9910 doze în tot județul Cluj. În momentul de față nu se utilizează vaccinurile din acest lot.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin