Proiectul „Accesibilitate în Comunitate”, la final

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Fundația de Asistență Socială ,,Inima Copilului Cluj a început cu data de 17.07.2023 implementarea proiectului ,,Accesibilitate în comunitate“, proiect finanțat în cadrul programului de susținere a organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, lansat și finanțat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Obiectivul general al proiectului a fost de a promova un pachet de măsuri eficiente pentru creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități și a constat în dezvoltarea abilităților necesare adoptării unui stil de viață incluziv și activ, securizant, în rândul persoanelor cu dizabilități de categorii de vârstă diferite, din județul Cluj, consolidarea capacității de reziliență în vederea participării acestora la viața socială a comunității în care trăiesc.

În vederea atingerii obiectivului general, s-a desfășurarea o tabără pentru copii cu dizabilități și însoțitorii acestora în data de 25-28 august 2023, în Satul de vacanta IC Ponor, Padiș, județul Cluj.

Tabăra a fost gratuită, inclusiv transportul, cazarea și  masa. Ulterior, atât copiii, cât și părinții au beneficiat de consiliere din partea psihoterapeuților. Am realizat, de asemenea, 4 campanii de conștientizare în rândul societății civile asupra nevoilor persoanelor cu dizabilități.

Beneficiul direct al proiectului a fost dezvoltarea competențelor, deprinderilor și cunoștințelor necesare unei vieți independente.

Concret, valoarea adăugată a acestui proiect a fost dată de:

  • abordarea integrată a serviciilor și a programelor de educație și sprijin oferite copiilor (evaluare, consiliere, dezvoltarea competențelor, activități recreative)
  • abordarea susținută a serviciilor oferite (pe o perioada mai lungă de timp)
  • abordarea holistică a activităților oferite (copii, părinți/tutori/persoane ce au în grijă copii cu dizabilități, instituții, ONG-uri, alți adulți din comunitate)
  • oferirea sprijinului nutrițional, tehnologic, financiar și material (prin accesul la hrană, echipamente IT, materiale pentru ateliere)
  • utilizarea inovației tehnnologice pentru facilitarea conexiunii dintre copii și părinți (prin activitățile de informare a părinților)

Proiectul beneficiază la final și de un studiu intitulat „Diferiți, dar egali: împreună, pentru o lume mai bună!”.

Scopul principal al acestei lucrări este să evidențieze importanța integrării copiilor cu autism, subliniind că aceasta nu este doar o responsabilitate a sistemului educațional, ci o problemă socială care ne privește pe toți, prin descrierea unui exemplu de bună practică implementat cu succes de către Fundația de Asistență Socială „Inima copilului” din județul Cluj. Prin promovarea unei abordări bazate pe incluziune, putem contribui la dezvoltarea unui mediu mai echitabil și acceptant pentru toți copiii, indiferent de diferențele lor individuale.

Studiul integral îl găsiți aici.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin