Lemnucii vin la Biblioteca din Mănăştur

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Lemnucii, nodurile din scândurile casei, personajele unui nou roman fantastic, vă dau întâlnire joi, 7 noiembrie, de la ora 18:00, la Filiala „Traian Brad” a Bibliotecii județene „Octavian Goga”, Cluj-Napoca. În cadrul acestui eveniment va avea loc prezentarea de carte și expoziția de ilustrații „Lemnuci”. 304 pagini şi peste 100 de ilustrații color desenate de mână, în primul volum al romanului vă aşteaptă să descoperiţi personaje şi ţinuturi imaginate de autoarea A.G. Saga și ilustratorul A.C. Gardean.

Toate personajele din cartea Lemnuci sunt noduri din scândurile casei de lemn în care locuiesc aceştia, casă de pe dealul magic al Clopotivei, de la poalele Retezatului și ale Munților Țarcu, regăsit în carte sub numele „Ținutul Cloposului”.
Personajele au fost botezate de către cei doi autori „lemnuci” de la cuvântul lemn și au primit caractere și personalități inspirate de oameni pe care i-au întâlnit de-a lungul vieții, fie că le sunt persoane apropiate sau doar simple cunoștințe.
Unii lemnuci au primit numele munților ce înconjoară ținutul Clopotivei și al Sarmizegetusei Ulpia Traiana, „Ținutul Sarmiei”.
Râurile ce izvorăsc din acești munți se regăsesc şi ele în carte, chiar și Lacul Ostrov, sub numele de Lacul Azula (numele uneia dintre pisicile celor doi autori).
Și dacă multe din tărâmuri sunt fictive, altele sunt chiar ținuturi din Țara Hațegului. Unele însă sunt locuri care i-au impresionat pe cei doi în călătoriile lor, cum ar fi Cheile Nerei, adică „Ținutul cascadelor” sau „Terra Nerra” și Helvetica adică Elveția.

„Cine ar fi zis că niște noduri din lemne ar putea deveni personajele unui roman fantastic?” – Ioan Vîlcelean
„Pe dealurile Clopotivei, la poalele Munților Retezat, timpul pare să aibă răbdare. Acest ținut este un spațiu literar în sine, astfel că era doar o chestiune de timp până când avea să aleagă vocile care să îi spună povestea.” – Paula Bora

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin