În școlile din Rusia, invazia din Ucraina este explicată ca fiind misiune de eliberare

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Groaza și revolta a cuprins toată Europa în ultima săptămână, ca urmare a atacurilor înfiorătoare ce au loc asupra orașelor din Ucraina. Chiar dacă vedem cu toții afluxul mare de cetățeni ce trec frontiera, refugiați din calea războiului adus de Rusia peste casele lor, chiar dacă statele UE, SUA și Marea Britanie au condamnat și aplicat sancțiuni economice Rusiei invadatoare, războiul nu pare a avea un final apropiat.

Astăzi, 2 martie 2022, în cadrul Adunării Generale a ONU a fost condamnată prin vot invazia Rusiei în Ucraina (141 voturi pentru, 5 împotrivă și 35 de abțineri), cerându-se retragerea trupelor ruse.

Când o lume întreagă vede agresiunea, ne întrebăm cum rușii de rând susțin regimul agresor. Explicația: Dezinformarea la nivel de politică de stat.

Un exemplu este măsura anunțată de ministerul rus al educației prin care li se va explica elevilor că soldatul rus este apărătorul păcii în aceste zile.

Joi, 3 martie 2022, în toate școlile din Rusia, elevii vor urmări o lecție deschisă dedicată evenimentelor ce au loc în Ucraina. Conform unui comunicat al Ministerului Educației din Rusia, postat pe canalul oficial de Telegram – „Большая перемена” (”Marea schimbare”), ”pe 3 martie, la ora 12:00, ora Moscovei, va avea loc lecția deschisă „Apărătorii păcii”, pentru școlile de pe întreg teritoriul Rusiei. Emisiunea va fi dedicată misiunii de eliberare din Ucraina” (sic).

Această emisiune, distribuită la nivel național, se înscrie practic în campania de dezinformare a populației, având ca țintă, de această dată, copiii ruși. Practica e bine cunoscută nouă, celor care anii comunismului ne-au educat întru gloria partidului și a mărețului conducător.

Manipularea și pervertirea minților tinere sunt practici uzuale în regimurile totalitare. Astfel, conform comunicatului ministerului, ”va fi prezentat cadrul istoric al relațiilor din ultimii ani dintre Ucraina și Rusia” și li ”se va explica pericolul pe care îl reprezintă NATO pentru Rusia”. Ca o ironie, ”această lecție este menită să-i ajute pe elevii ruși să distingă minciuna de adevăr în fluxul de informații”. Prezentatorii emisiunii – lecție îl vor avea invitat special pe Petr Ishkov, expert în istorie militară, autor de manuale de istorie.

Chiar dacă este evident atacul Rusiei asupra Ucrainei, Ministerul rus al Apărării a anunțat, conform agenției TASS, că: ”militarii ruși nu atacă orașele, scot din uz doar infrastructura militară a Ucrainei, în consecință nu există niciun risc pentru populația civilă”  – ”Как заявили в Минобороны РФ, российские военные не наносят удары по городам, а выводят из строя только военную инфраструктуру, поэтому гражданскому населению ничего не угрожает”.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin