De luni, 4 mai 2020, pot începe lucrările la Baza sportivă „La Terenuri”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Astăzi putem spune că, în urma unei activități susținute a societății civile, o zonă ignorată ani buni de autoritățile locale, dar vânată intens de dezvoltatorii imobiliari, a fost salvată și redată comunității. Acțiunile de revitalizare, de igienizare, de plantare de arbori, montare de instalații temporare, manifestările culturale, artistice sau sportive ș.a. derulate în ultimi ani au menținut în centru atenției publice nevoia locuitorilor cartierului de a avea acces la o bază sportivă și de agrement ”la Terenuri”. Pornite ca acțiuni individuale, acestea au fost preluate de ”Inițiativa La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur”, organizatoarea primelor ediții ale Zilelor Mănășturului și continuate de ”Grupul de iniţiativă pentru Mănăştur”. Astfel, s-a reușit nu doar revitalizarea parțială a zonei, ci și realizarea unui dialog între cetățeni și autorități, concretizat prin „Cercetarea sociologică privind nevoile cartierului” realizată în teren, printre mănăştureni, şi raportată direct la necesităţile şi oportunităţile zonei. Acestor inițiative li s-au adăugat o mulțime de intervenții în teren, în zona ”la Terenuri” și a pădurii Făget, realizate de puternice asociații ca CERT Transilvania, Beard Brother sau grupurile „Alergători începători Cluj”, Runners Cluj şi „Someşul nostru”.

„Un proiect născut în urma colaborării cu societatea civilă”, Emil Boc

Marți, 28 aprilie 2020, a fost semnat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții: „Reabilitare bază sportivă și amenajare parc, zona „La Terenuri” cartier Mănăștur” – foto cover. Primarul municipiului Cluj-Napoca a desemnat reprezentanții Asocierii SC RO-VERDE LANDSCAPING SRL – SC OPENTRANS SRL – SC ELECTROGRUP SA – SC CRIS GARDEN SRL – SC PROSPECT DRILL SRL, câștigătorii licitației, pentru implementarea acestui contract.

Remarcând diferența de 1,4 milioane euro dintre valoarea estimată și oferta făcută de câștigători, Emil Boc a atras atenția asupra respectării termenului de 16 luni pentru finalizarea lucrărilor, insistând chiar că o scurtare a acestuia ar fi binevenită pentru oraș.

Noua bază sportivă va fi situată pe terenul delimitat de pârâul Calvaria în partea de vest, liziera pădurii Mănăştur în partea de sud, strada Mărişel şi zona ansamblurilor de locuinţe colective construite înainte de 1990 în partea de est şi nord.

Cu 428 de arbori ce urmează a fi plantați și un spațiu verde generos de peste 18.000 mp, Baza sportivă și parcul de agrement „La Terenuri” se va întinde pe o suprafață de 4,2 hectare și va cuprinde facilități cu acces liber pentru recreere, sport și relaxare, atât în aer liber cât și în sală, având promise amenajări și dotări urbane de ultimă generație. Accesul în baza sportivă se va putea face din strada Mehedinți, din strada Mărișel și peste pârâul Calvaria prin adăugarea a două pasaje suplimentare pe lângă cel existent.

“Baza sportivă La terenuri este un obiectiv extrem de important. Sunt convins că noua bază sportivă din Mănăștur va avea cel puțin la fel de mulți utilizatori ca Baza sportivă Gheorgheni și sper ca anul viitor copiii să alerge în acest nou parc al Clujului, să îl folosească alături de părinți și bunici”, a declarat primarul Emil Boc.

Contractul de proiectare și execuție pentru obiectivul „Reabilitare bază sportivă și amenajare parc, zona „La Terenuri” cartier Mănăștur” are o valoare totală de 5,5 milioane euro fără TVA – 26.581.616,15 lei fără TVA (5.537.836 euro la 4,8 lei/EUR) din care:
– servicii de proiectare în valoare de 501.360 lei (104.450 euro) fără TVA,
– servicii de asistență tehnică în valoare de 90.680 lei (18.890 euro) fără TVA și
– valoarea lucrărilor de execuție de 25.989.576,15 lei (5.414.496 euro) fără TVA).

Durata de realizare a investiţiei este de 16 luni (120 zile proiectare și 12 luni execuție).

Pentru Baza sportivă și parcul de agrement La Terenuri Mănăștur sunt agreate:

 • Activități sportive în aer liber: terenuri pentru tenis de câmp, baschet, mini fotbal, badminton, volei. Aceste terenuri vor fi împrejmuite şi vor beneficia de suprafeţe sintetice adaptate, vor fi terenuri cu nocturnă şi acces liber, respectiv terenuri cu programare prealabilă; de asemenea, vor fi amenajate terenuri de beach volley cu nisip şi teren sintetic de baschet 3X3;
 • Activități sportive în spațiu închis (sală): squash, tenis de masă, perete pentru escaladă, studio yoga/aerobic/fitness;
 • Amenajări exterioare pentru sporturi de masă: pistă alergare, zonă cu aparate și echipamente pentru parkour, zone skate park, zone fitness (amenajate cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice dedicate juniorilor/seniorilor);
 • Zone de recreere pentru copii, cu diferite jocuri și trasee;
 • Zona de recreere pentru seniori (șah, tenis de masă, etc);
 • Amfiteatru în aer liber – cu posibilitatea amenajării unui patinoar în sezonul rece;
 • Funcțiuni de alimentație publică;
 • Funcţiuni de interes public și funcțiuni administrative (birouri administrative, supraveghere, pază, depozite unelte și utilaje întreținere, vestiare și grupuri sanitare pentru public, vestiare și grupuri sanitare pentru personal, punct de prim ajutor etc.);
 • Spaţiul va dispune wi-fi gratuit și va fi supravegheat video pe întreaga suprafaţă.

Clădirea multifuncţională va avea următoarele caracteristici:

 • regim de înălţime P+E
 • Suprafaţă construită=1210 mp
 • Suprafaţă desfăşurată=1742 mp

Chiar dacă nu are prevăzută pistă pentru biciclete, incinta va beneficia de următoarele facilități pentru accesibilitatea vizitatorilor:

 • două Staţii încărcare biciclete electrice;
 • patru bănci inteligente de încărcare Bike sharing și parcări biciclete – 82 locuri, dar și 41 parcări auto;
 • Amplasarea unui număr de 40 de aparate de iluminat de cinci metri pentru alei și 15 aparate de iluminat de opt metri pentru parcare.

Pe pagina de facebook a primarului municipiului Cluj-Napoca puteți urmări un ”Montaj video: cum arată ACUM și cum va arăta noua bază sportivă „La Terenuri””

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin