Cu bagajele la ușa Europei?

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Deși se declară un învingător al sistemului la vremea când deținea poziția de ministru al Învățământului, Daniel Funeriu face o declarație care stârnește rumoare: „Multă lume mă întreabă dacă să plece sau nu din România. După ce am trăit și muncit în 8 țări, iată răspunsurile mele: 1) dacă e pentru studii, 100% plecați. Universitățile din România (cu mici excepții gen câteva de medicină) sunt o vulnerabilitate, nu o oportunitate pentru viitorul vostru. 2) Ca adult în România poți să îți găsețti o niță de confort personal destul de bună cu un minim de efort. Dacă odată ieșit pe stradă, sau interacționând cu orice structură a statului nu sunteți deranjat de ce găsiți, puteți sta liniștiți în România. Eu unul am constatat că orice interacțiune am cu Statul Român este toxică pentru viața mea. 3) Dacă aveți copii sub 6 ani, dați-le o șansă și plecați. Eu nu cred că România se va face bine, ca sistem și din punct de vedere structural în următorii 50 de ani. Ce distrug aștia acum în educație cel putin va dăinui 20 de ani minim“.

Întrebare: matale ai fost cumva ministru in Romania?
Daniel P. Funeriu: Din păcate pentru mine și din fericire pentru dvs, da

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    ” a replicat Lucia Cojocaru, lider al Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean. (Later edit: Ulterior aceasta a revenit şi şi-a retras replica.)

Alte voci îndeamnă, însă, la calm și par a-i ține partea fostului ministru:

Gabriela Alexandra: „Naționalismul exacerbat e o otravă pentru individ … ca și nepăsarea. E ca și cum un copil ia lecții de pian de la 5 ani doar pentru ca părinții insistă, dar lui nu îi place deloc. Așa că o face temporar, dar cu prima ocazie renunță. Așa și cu „ești născut în România”. Bun. Poate nu vrei să fii „mort cu zile” în România. Nu mai judecați și lăsați oamenii să aleagă… fiecare cu ce îi este mai bine. Toodles.“

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin