Comunitate, Muzică și Bucurii – Alfa Grup, la Zilele Sălacea 2023

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Desfășurate între 4 și 6 august 2023, Zilele Sălacea au oferit posibilitatea asociației Alfa Grup să culeagă o parte din roadele proiectului ”Servicii integrate și șanse egale pentru o comunitate puternică în Sălacea”.

Un weekend plin de bucurie pentru cei mici, ce au beneficiat de activități de face-painting și jocuri diverse, plin de emoții pentru participanții la tombola cu premii și multă muzică alături de formația Rudi Hiripi es a Szantai Rosza Ianyok.

Un prilej numai bun pentru a schimba câteva impresii cu coordonatorul acestui proiect dedicat comunității din Sălacea, Lucian Volosen, manager general al Asociației Alfa Grup.

Am văzut o prezență numeroasă în jurul standului Alfa Grup în timpul manifestărilor de la Zilele Sălacei. Cum ați reușit să strângeți în jurul vostru atâția oameni și atâta veselie, având în vedere că activitatea voastră nu este una relaxantă în această comunitate?

– Cred că participarea noastră la Zilele Comunei Salacea a fost un succes, în mare parte datorită implicării active a Asociației Alfa Grup în organizarea evenimentului. Am reușit să realizăm aceasta deoarece ne-am implicat în numeroase acțiuni în localitate de-a lungul anilor. Nu suntem străini sau debutanți în zonă; am fost prezenți și activi aici de mult timp.

Oferind o varietate de activități pentru copii și adolescenți, și organizând o tombolă cu 30 de premii la final, am reușit să atragem atenția mulțimii. Practic, am avut activități de dimineață până seara, iar părinții și copiii au așteptat cu nerăbdare să participe.

Chiar dacă activitatea noastră nu este relaxantă, reușim să combinăm utilul cu plăcutul. Dorim ca beneficiarii proiectului nostru să se simtă valorizați și respectați. Suntem mai mult decât o simplă entitate; ne considerăm parte a comunității din Salacea și am creat legături puternice cu multe familii din această zonă.

De multe ori autoritățile sunt deranjate de ”domnii de la oraș care vin să ne învețe pe noi cum să ne facem treaba”. Care este atitudinea celor ce ar trebui să țină în mână destinul acestor oameni?

– Colaborăm strâns cu autoritățile locale, inclusiv cu primăria Salacea, care este partenerul nostru principal în acest proiect. Totuși, noi suntem cei care interacționăm direct cu comunitatea. Primarul din Salacea, fiind foarte tânăr și familiarizat cu proiecte pe fonduri europene, înțelege importanța activităților noastre. Nu am întâmpinat obstacole și relația noastră cu autoritățile este excelentă.

De asemenea, avem o colaborare foarte bună cu școala. Începând din septembrie, am demarat cursuri de limba română pentru a ajuta tinerii care nu stăpânesc limba. Din păcate, mulți dintre ei au dificultăți în a vorbi corect românește. De asemenea, colaborăm cu cabinetul medical local, oferind cursuri de igienă și facilitând accesul la analize medicale.

Ce urmează pentru cei implicați în proiect, cât de departe sunt roadele muncii voastre?

Vom continua cursurile de limba română până în februarie 2024. Pe lângă acestea, mentorăm elevii și tinerii în alegerea unei cariere. Avem în plan să lansăm 2-3 startup-uri în Salacea, sperând să demareze până la sfârșitul proiectului. Aceste afaceri vor fi conduse fie de localnici, fie de societăți în parteneriat cu ei. Avem încredere că aceste proiecte vor avea un impact pozitiv asupra comunității.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin