Terapie prin artă – un barometru al stării de bine din spitalele clujene

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

O echipă entuziastă a reuşit să ducă la bun sfârşit încă o etapă a proiectului „Terapie prin artă”, desfăşurat de CreateActEnjoy în spitalele clujene. Ediţia a VI-a, derulată în această vară în perioada 11 iunie – 19 iulie 2018, a adus un plus de speranţă, voie bună şi căldură sufletească în Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii şi Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Dr. Octavian Fodor”. Un adevărat barometru al stării de spirit din spital, echipa Create.Act.Enjoy este formată din: Diana Buluga – Actriță,coordonatoarea proiectului Terapie prin artă, Cristian Pascariu – Regizor de film, Raluca Bugnar – Jurnalist/PR, coordonatoarea echipei de voluntari.

Prezentat în spaţiul generos oferit de Casino – Centrul de Cultură Urbană, programul „Terapie prin artă”  a adus în faţa celor prezenţi rezultatele obţinute de echipa de artişti, fotografi şi voluntari care au interacţionat din nou cu pacienţii, dar şi cu personalul medical din cele patru unităţi medicale vizate.

Expoziţia foto ce prezintă momentele de bucurie aduse pacienților din spitalele clujene surprinde, prin imaginile captate de fotografii Alin Barbir, Ioana Ofelia și Bogdan Botaș, momentele de relaxare oferite celor aflaţi în suferinţă, atât prin momente artistice, ateliere creative, spectacole, dar mai ales prin vizita voluntarilor în aşa-numita „rudă pentru o zi”.

„În fiecare week-end, voluntarii noștri merg în vizite individuale la pacienții internați pe o perioadă îndelungată sau care nu au rude care să îi poată vizita”, ne-a spus Diana Buluga, coordonatoarea proiectului.

Dacă au reuşit să suplinească nevoia de socializare pentru cei aflaţi departe de casă sau de cei dragi, o altă etapă a programului a reuşit să-i scoată din spaţiul spitalului şi, prin intermediul realităţii virtuale, să-i plimbe prin toată lumea. Inedit a fost momentul în care unul din pacienţi a dorit să-şi vadă casa, iar voluntarii l-au condus cu ajutorul ochelarilor VR până în faţa casei sale. În plus, cu ajutorul Beard Brothers, au reuşit să reamenajeze un spaţiu din curtea interioară a Spitalului de Recuperare, un loc în care atât personalul medical, cât şi vizitatorii poposesc zilnic pentru câteva clipe.

Şi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, peste 1500 de copii, aparținători și cadre medicale s-au lăsat prinși în jocul cu mimi, prinți și prințese, facepainting, iar Magic Puppet a adus spectacolul mini-oameni de știință.

Terapie prin Artă | Mimi | săptămâna 3.1 | 2018

Ce-am făcut la Spitalul pentru Copii? Ne-am jucat! 😀 Iată filmul (mut) al evenimentelor! <3Imagine&montaj: Anda Dimov și Dima Dimov#terapieprinartă #edițiaașasea #createactenjoy #cluj

Publicată de Create.Act.Enjoy pe Marţi, 3 Iulie 2018

Actorii au devenit „supereroi pentru o zi” și alături de „voluntarele de poveste”, au binedispus  copiii, citindu-le povești sau jucându-se împreună.

„La Spitalul De Recuperare, am avut parte de emoție, distracție și joacă. Peste 2000 de pacienți, aparținători și cadre medicale au fost vizitați de către actorii noștri, în cadrul momentelor artistice itinerante. Împreună cu 76 de participanți la atelierele de terapie prin artă, ne-am distrat cu teatru, film, muzică, pictură și am călătorit în locuri magice (cu ajutorul echipei Virtual Reality Cluj). S-a cântat cu poftă la concertul Infusion, s-a muncit cu spor la reamenajarea curții interioare (mulțumim Beard Brothers&The Sisterhood), iar voluntarii noștri au devenit „rudă pentru o zi” pentru 62 de pacienți internați”, susţin organizatorii proiectului.

„O inimă mare, cu multe pulsuri care bat la unison: echipa proiectului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy înseamnă artiști și peste 30 de voluntari care își pun mintea la contribuție și își oferă energia și creativitatea pentru a-i înveseli pe oamenii aflați în spitale. Cam așa a fost „în culisele” celei de-a doua săptămâni de proiect, în care ne-am dus cu entuziasm și bună dispoziție la Spitalul de Recuperare”:

Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy | ECHIPA | săptămâna II | 2018

O inimă mare 💗, cu multe pulsuri care bat la unison: echipa proiectului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy înseamnă artiști și voluntari care își pun mintea la contribuție și își oferă energia și creativitatea pentru a-i înveseli pe oamenii aflați în spitale. Cam așa a fost „în culisele” celei de-a doua săptămâni de proiect, în care ne-am dus cu entuziasm și bună dispoziție la Spitalul De Recuperare.#terapieprinarta #meettheteam #edițiaașasea #createactenjoy #clujImagini&montaj: Anda Dimov, Dima Dimov, cu George Sfetcu, Ioana-Maria Repciuc, Alin Barbir, Paul Sebastian Popa, Carina Bunea, Diana Buluga, Ioana Ofelia, Giorgiana Coman, Alex Macavei, Emanuel Cifor, Maria Teişanu, Cristian Pascariu, Rada Simionescu, Teodora Gorea, Iulia Nilas, Cristian Tornea, Madalina Maria.

Publicată de Create.Act.Enjoy pe Joi, 28 Iunie 2018

„Am avut si eu privilegiul de a mă întâlni cu acești oameni minunați în luna decembrie a anului 2016. Un adevărat calmant și o adevărată terapie pentru omul suferind, și nu numai. Fiți binecuvântati, oameni minunați, cu suflet mare! O seară plăcută și o noapte liniștită să aveți!”, A.P.

Povestea continuă, echipa CreateActEnjoy pregătind ediţia de Crăciun, dar şi strângerea de fonduri necesare continuării proiectului.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin