Printr-o petiţie on-line, Ionel Lespuc lansează o campanie de recuperare a imaginii sportului clujean, de recunoaştere a valorilor ce s-au format în oraşul nostru şi care au dus faima Clujului în lume. Astfel, clujenii sunt invitaţi să susţină către administraţia oraşului propunerea de a „boteza” străzile urbei cu numele acestor „legende” ale sportului, indiferent de ramura sportivă pe care au reprezentat-o.
Alături de această campanie, cred cu tărie că la întrebarea primăriei clujene „ce monument ar trebui ridicat în Mănăştur?”, răspunsul cel mai potrivit este statuia lui Iuliu Haţieganu!
Parcul Sportiv Universitar „Prof. dr. Iuliu Hațieganu” sau Parcul „Babeș” (după vechea denumire) a fost înfiinţat în 1931 prin strădania şi contribuţia financiară personală a ilustrului medic Iuliu Haţieganu, rector al universităţii clujene, în memoria fiului său, Iuliu Marius Haţieganu (Tuțu), care a murit la o vârstă fragedă. Sub îndrumarea lui Iuliu Haţieganu, proiectul iniţial al parcului a fost realizat de arhitectul Elemér Moll şi de inginerul orașului Gyula Kovács, ajutaţi de sugestiile profesorului de sport Albin Moraru şi de medicul Onoriu Creţianu. Proiectul a fost premiat la „Expoziţia de arhitectură sportivă” de la Jocurile Olimpice din Berlin (1936).
Petiţia, din a cărei cuprins redăm mai jos, „Fac parte din istoria noastră! Dați (și) nume de mari sportivi străzilor Clujului” poate fi semnată accesând acest link.
„Către: Primăria municipiului Cluj-Napoca
Fac parte din istoria noastră! Dați (și) nume de mari sportivi străzilor Clujului
(…) Ce-ar fi să ne uităm și către eroii noștri sportivi? Mai bine Dan Anca decât Mentenanței, mai inspirat Nicolae Martin decât Bradului, mai corect Farkas Paneth decât Carierei.
De ce este important?
Clujul înseamnă și sport, mai ales acum, în 2018, când este oraș internațional al sportului. Anul aceasta avem centenarul Marii Uniri, anul viitor vom avea centenarul Marii Universități, ”U” Cluj. S-ar supăra cineva dacă am boteza o stradă Nicolae Martin? Omul a adus Clujului 11 titluri naționale la baschet feminin. Oare o fi rușinos să îi spunem unui drum Farkas Paneth? E antrenorul care a câștigat pentru tenisul de masă clujean 21 de titluri naţionale, dintre care 16 consecutive. Horia Demian este un alt nume pe care nu m-aș jena să îl am pe cartea de identitate, în dreptul adresei. Și vine divizia de la fotbal: ar suna rău strada Aurel Guga, fostul jucător al lui ”U” care a purtat prima banderolă de căpitan al echipei naționale, sau ar strâmba cineva din nas dacă alte străzi ar purta nume ca Zoltan Ivansuc, Dan Anca, Andrei Sepci, Mircea Luca, Petru Emil, Paul Marcu, Ștefan Kovacs? Sunt și ei parte din istoria Clujului, iar numele lor merită și trebuie cunoscute, păstrate, respectate.”
foto cover: Dan Bodea, TransilvaniaReporter